lillan

Lillan är en 3 årig Welsh Cob som vi har fått följa från Scratch. Hon tränas av Kimberly som även är Logisk Tränare. Träningen börjades ungefär i slutet av hösten 2015 om jag inte minns fel.

I början så var det en helt vanlig unghäst. Ni vet, en sån där störig sak 😉 Att flytta bogarna på henne var ungefär som att vända på Titanic ;-), koncentrationsförmågan varade i hela 2,3 sekunder. Ja ni förstår, en helt normal unghäst. Jag hittar tyvärr ingen film på hennes unghästtendenser men iallafall.

Här ser vi Arbete Vid Hand 1, December 2015

Arbete Vid Hand 2, Maj 31 2016

Arbete Vid Hand 3, 6 September 2016

Rapport från Horsemanshipkurs 1
Första och andra lektionen var för mig riktigt bra. 3&4 också såklart men 1&2 har mer direkta effekter för mig. 3&4 är lite mer subtila och ”långsamverkande”. Jag har försökt mig på detta med flockstudier lite på egen hand tidigare men har haft extremt svårt att tolka vad jag sett. En skjuts i rätt riktning var definitivt välbehövligt. Det har hjälpt mig extremt mycket med min gröngöling på 2 år där hemma. Det är min första unghäst och ibland (rätt ofta 😉 ) känns det lite som att jag famlar i mörkret kunskaps och erfarenhetsmässigt. Jag känner mig dock inte osäker. Det vi kan det kan vi och det vi inte kan lär vi oss, nån gång 🙂 Eftersom jag känner så har jag bestämt mig för att gå långsamt fram med all hantering och skolning. Jag har inte så bråttom. vi blandar alldaglig miljöträning med lite inlärning av basic grejer som att gå i koppel, löslongering, uppbindning för skötsel och att hitta våra kroppar i kortkorta små pass. Och så tar vi pauser där vi inte ses på några dagar upp till en vecka.
Jag gör säkert en massa dumma saker när vi löslongerar eftersom jag inte är helt hundra på vad jag gör men jag tycker ändå vi hittat nått plan att prata på som vi båda förstår någorlunda. Tack vare flockstudierna så känner jag mig mer trygg i att tolka hennes intentioner. Det har blivit en enorm förändring om jag tänker tillbaka ett par år. Framstegen har väl kommit successivt men den där lektionen flyttade mig några trappsteg i snabb takt. Egentligen vet jag inte om jag hinner reflektera över exakt vad hon säger men jag upplever att jag på väldigt långt håll och i god tid hinner uppfatta om hon är närvarande , ute i det blå eller försöker styra mig och lyckas parera rätt okej. hon beter sig väldigt artigt när hon kommer fram när hon är lös. Nån gång har hon försökt flytta på mig, det känns på långt håll så då får hon inte komma närmre än 10 meter. I löst tillstånd på nära håll har vi lite status quo, jag flyttar inte på henne, hon flyttar inte på mig 😉 på långt håll flyttar jag på henne. Det är helt klart enklast för mig att upprätthålla min bubbla i alla situationer där vi är mer än nån meter ifrån varandra. I mer närkontakt slukar hon ibland min bubbla med sin egen och hennes bogar styr ibland showen. Det har blivit fantastiskt mycket bättre jämfört med när hon kom för nån månad sen (tack vare arbete vid handkursen) – om vi är inne i stallet eller i en inhägnad för där kan jag skapa lite distans. Svårare i det ”fria” när vi bara har ledrepets längd att spela på. det är ett dagligt tankearbete för att vara smart nog att undvika alla situationer där detta kan uppstå men det lyckas rätt bra.
Vi har gjort lektion 3&4 några få gånger. Det märks tydligt vilken del av kroppen hon vet minst om, just nu är det vänster bakdel. Om man tänker på benparen som diagonalt samverkande så är ju hennes högerbog extremt dominant så det hänger väl ihop antar jag. Allt jobb går alltid så mycket enklare att göra när jag befinner mig vid hennes vänstra bog men jag försöker göra allt liksidigt. Kanske blir det lättare om/när hon hittar sitt vänstra bakben. Men oj vad det började gurgla i hennes mage när vi gjorde det ?
Lite luddigt kanske men jag gillar kursen skarpt

Jag fick äran att under en helg hjälpa till med första uppsittningen vilket var helt odramatisk eftersom hon var så otroligt väl förberedd. Jag har åsikten att första uppsittningen sätter normen för hur man beter sig som ridhäst. Om hästen hoppar, skuttar och blir skrämd så har man förberett för dåligt. Det var som synes inte fallet här. Lilla fick en bra första uppfattning om hur livet som ridhäst är.
Juli 2016

Härefter så har ekipaget ingått som testpilot för mitt unghästprogram. Detta program kommer att bli tillgängligt för alla mina färdiga beridare sen. Det är ett program som ska skapa Skolhästar, dsv härliga välvilliga allroundhästar som man kan utbilda precis så långt som deras kapacitet sträcker sig.

Kimberly är ingen färdig beridare än, hon har två ridkurser kvar så vissa saker får hon tyvärr lära sig samtidigt som hon lär hästen vilket inte är optimalt men det har gått bra som tur är. Här installeras ratten, bromsen och gasen via enkel tömkörning.

20 September 2016

24 September 2016
Här övar de in övergångar skritt-trav under ryttare på enklast möjliga vis, genom att härma en annan häst. Vid hästträning gör man klokast i att använda sig av lektioner enligt minsta motståndets lag precis som i filmen.

16 November 2016. Fortfarande följer vi minsta motståndets lag, i detta fallet att alltid ha en annan häst på ridbanan. Unghästar känner sig tryggare då och får lite bättre framåtbjudning.Här har de en ”body wrap” på sig för att påminna hästen om att den har en hel lång kropp

18 December 2016 . Nu är vi så modiga att vi kan träna utan annan häst i ridhuset. Första passet där hästen får reda på att det finns en yttertygel som man kan söka sig fram till. Då blir de flesta hästar segare än koooola men det är ok. Jag tycker att den där långa osammanhängande Ponnyn liksom ser ut som en ridhäst nu. Hon börjar sitta ihop. Jag tycker att de här två har gjort det här väldigt bra med tanke på att ryttaren egentligen inte är färdig för att rida in en häst. Givetvis är det lång väg kvar men de är helt klart på G.

av Lindah