Detta inlägg uppdateras med nya filmer som ni hittar längst ner i detta inlägget.

12071698_10205290307280309_645367526_nHan hade stor vacker gång men han kunde liksom inte riktigt använda sin kropp eftersom frambenen var i vägen för bakbenen, klonk , klonk lät det när han försökte springa på. Sånt kan döda lusten att springa för den bästa. Tänk er själva att varje gång man springer så trampar man på sina egna framben. Ett alternativ är att göra sig sned och att liksom frikoppla kroppsdelarna så att man kan vingla sig lite som en orm så att alla ben får plats. Problemet är bara det att då får man oftast ont i sin rygg och i sina bakknä.Det är inte hälsosamt för hästar att röra sig som ormar.Ett annat knep som hästar tar till är att bli fjantiga. Så fort en situation uppstår där man blir beordrad att gå så att man trampar sig på sina framben så kan man hoppa runt och busa istället, skället man får då är att föredra före att trampa på sig själv anser de flesta hästar. Livet leker, jihaaa, jabbadabba dooo.




Om man då är riktigt enträgen så kan man få hästen att börja använda sin kropp korrekt. Men det tar tid och skritten är i princip den enda gångart man kan jobba i under ett år eller två. OM man lyckas få hästen att använda sin fantastiska gång så får man en alldeles magnifik häst. Men, ryttaren behöver tid och tålamod. Vem orkar skritta en sån här fin häst i åratal? Man måste ju ut och tävla liksom. Och när hästar fyller 5 så ska de kunna vissa rörelser och när de fyller 6 så ska de kunna de där rörelserna….. Allt sånt får man släppa. Skritt är en trevlig gångart liksom.

Hästen har nu tränat för mig i 2 år. Vi har inte jobbat mycket med galoppen. Han är aningens överladdad men väldigt fin.

Traven börjar bli trevlig också men han knackar fortfarande skor här. Det är så svårt med en sån här häst.

Jag har dokumenterat denna häst väl eftersom han fascinerar mig. Här ser vi en studie av hans bäckenrörelser i juni 2015. Det vinglar och sladdrar.

Här ser vi en studie av bäckenrörelsen på honom från 10 oktober 2015. Kan ni se att det är mer stabilt och stadigt nu?

Det är knappt 4 månader mellan filmerna. Mycket träning ligger bakom det här. Massor av arbete vid hand från marken, med fokus på små till synes oväsentliga detaljer.

Så här såg hans trav ut i augusti 2015. Kan ni se att han har lite kortare hals här än i travfilmen ovan? Här försöker vi få honom UPP i fomen, men på travfilmen ovan så försöker vi hans hals längre fram/ned. Man måste nämnligen först få formen hög innan man kan få den låg för annars kommer hästen att bli framtung (dvs slå skorna ännu mer). Det kräver styrka att kunna gå lång och låg när man är en häst som trampar på sig. Visste ni att frambenen sällan går längre fram än hästens nos om man inte använder övervåld och tvingar dit bensprattel. Dock får man alltid en svankande häst när man gör så och det vill man ju inte för då håller den ju inte så länge. .

Här har vi en film från juni 2015. Det är i denna gångart han tränas mest. En oerhört medveten och långsam skritt.
Lite trav från Juni 2015. Här kan vi se att han ännu inte är i ryttarens hand och att han bakben är lite ”mesiga”, dvs de vågar inte ta i och kliva på.

Här ser vi en framtung galopp i Maj 2015. Framtung ser ni bland annat på att hästen i varje språng lutar neråt och att frambenen är under honom och att bakbenen är bakom honom. Tror att det var en av de första gångerna vi galopperade honom på träning.

Lite arbete vid hand Oktober 2014. Aktionspäckat så det förslår 😉

Hästen fick en minnisk skada i ett bakknä. Igångsättningen/rehabträningen skedde i skritt men inte rakt fram utan med otroligt noggrant Logiskt skrittarbete. Här är en liten analysering av hans snedhet i september 2014.

Nu blev det mycket filmer känner jag. Men vad är det som har hänt? Vad kollar man på?

Till exempel så kan man kolla på hur hästen förvandlas från framtung till icke framtung.

Här ser vi en häst som har frambenen under sig men som tar stora kliv med bakbenen. Då kommer hästen att bli dum, bråkig sned i syfte att slippa trampa sig på sina framben. Den här hästen kommer om den forceras att visa upp triangulerande piaffer tex. Behovet av benskydd blir stort.

Namnlös2 Här ser vi en häst som har frambenen framför sig och bakbenen under sig. Det finns gott om plats för bakbenen att komma in under hästen, att trampa under sig som det så vackert heter. Namnlös3

Här ser vi en häst i balans. Eller en låst häst. Små korta steg fram och bak. Så blir hästar om man inte utbildar dem korrekt.Stela och låste och med dålig gång. Namnlös4

 

Bäckenet då? När hästen vinklar om sitt bäcken så blir rumpan rund och fin och ganska kort sett från sidan. När hästen ännu inte vinklat om sitt bäcken så pekar dens sittben rakt bak och hästen får ett fult kantigt bäcken som sett från sidan är långt.vinklat bäcken

 

Visst är de väl det här med rörelsemekanik intressant?

Ryttaren till den här hästen heter Hanna Bergenkull och finns i närheten av Göteborg. Hon tar i begränsad mängd sig an hästar som behöver ridas igenom. Du hittar kontaktuppgifter till henne här. Bergenkull häst. Hanna är en tuff och modig och välbalanserad ryttare som rider snällt. Det är en fantastiskt känsla att rida en häst efter att en Logisk Beridare suttit upp på den, en känsla alla borde få uppleva. Hon är INTE en Logiskt utbildad instruktör däremot en Hippologutbildad sådan.

Juni 2016

Film från Februari 2017. Nu börjar de hitta en neutralläge. Detta är läget man utgår ifrån när man tränar hästen. Först måste man hitta det här utan ansträngning och sen kan man göra roliga saker. Notera den öppna fina vinkeln mellan hals och ganash och på de otroligt välvinklade bakbenen.

Mars 2017. Lite hoppdressyr
När man får en film från en elev och blir helt begistrad över vilken fantastisk stryketräningsövning det här är. Måste testa själv . Om jag inte vore hopprädd dårå 😉

Mars 2017. Årets första träning. Det här var en av de underbaraste lektionerna jag haft. Jag börjar bli överflödig vilket ju är varje tränares mål.

Maj 2017

Lasse börjar äntligen få något som kan kallas tävlingsmässig gång <3. Så himla läcker är han. Då vi inom det logisk sällan eller aldrig sitter ner på hästarna innan de är redo för det så fick jag en försiktig liten fråga från duktiga ryttaren Hanna Bergenkull om hur jag hade tänkt att det ska kunna gå att sitta i det där 😉 Jag känner lite som att det inte är mitt problem ;-), jag rider ju liksom själv en väldans oflashig Påni för att slippa jobbig gång ;-). Jag hjälper andra att få fram gången men att sitta i det, hua, jag ryser av bara tanken, men det är ju himla njutbart att titta på <3. Nu ska vi fortsätta finslipningen av den här läckra herren. Jag blir lycklig av att se på honom <3.

 




av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *