Har din häst svårt för den där omtjatade ställningen i nacken? Får ni kämpa med det varje pass? Ger den sig till slut och går med på att göra det? Grattis, du har en väldigt snäll häst som gör allt för att vara dig till lags trots att han förstör sin egen kropp på köpet.

Det är oerhört mycket fixering vid denna nackställning. Helt i onödan enligt mig eftersom den fyller noll och nada funktion. Det är oftast på obäriga, stela och låsta hästar som man kämpar med detta. En stel och icke lösgjord häst har massa spänningar som gör att hästen inte kan arbeta korrekt med sin kropp. Den kan oftast inte arbeta korrekt med sin kropp eftersom den har SIS (skit i sadeln). Dvs en ryttare som inte belastar den jämnt. Om man lär ryttaren belasta hästen jämnt så blir hästens ryggrad rak och då kommer hästen att söka sig fram till ryttarens hand och arbeta genom HELA sin kropp.

Hittade en väldigt bra skrift om hästens rygg och kropp. Ni hittar den här. Inte någonstans står där någonting om något annat än om rakt fram arbete. Det är ju det som är målet med ridning. Att få hästen att röra sig framåt på ett glatt och otvunget sätt.

Om jag ska jämföra i termer som alla kan förstå. en lösgjord och självbärig häst har en ryggrad som är som ett pärlhalsband. ett pärlhalsband är böjligt åt alla håll. Det är väldigt lätt att forma ett pärlhalsband.

En icke lösgjord och självbärig häst har en ryggrad som en sån här leksaksorm. Den är som ni själv förstår inget vidare formbar. Man kan möjligtvis böja (det är egentligen en rotation, ingen böjning) den på vissa ställen men det får ingen effekt i andra ändan. Eller jo det får det. Om man tex böjer halsen som är hästens balansorgan så måste den kompensationsrotera någon annanstans för att inte gå omkull.

Den vanligaste kompensationsrotationen är den där hästen hänger väldigt mycket på innerbogen (det är normalt för en häst som går på ett böjt spår att hänga på innerbogen). För att inte ramla inåt så lägger den sitt huvud utåt (roterar i ryggraden där halsen går in i dens kropp) (halsen väger ca 70 kg så det förflyttar lite vikt från innerbogen). Då kommer dens huvud att peka utåt från volten och då är det enkelt att tro att om man får den att ställa sig i ”nacken” så blir allt bra. Men det blir det inte. Man bara ger den en till rotation, oftast vid tredje halskotan och när det blir så så skaffar sig hästen lite extraspänningar i sin ländrygg för att hålla balansen. Häller man på med detta under lång tid så kommer hästen att bli tvungen att skaffa sig SI ledsproblem för att skona sig från diskbrock och liknande otrevliga saker. Dock är ju detta tillstånd något som en kiropraktor enkelt löser. Igen och igen och igen….

Gör man dessutom dessa övningar i nedsutten trav då jäklar skaffar vi jobb åt kiropraktorerna….

Tänk efter… Det man vill är ju att få en självbärig häst som söker sig till handen, som är spänstig och mjuk. Som är formbar och flyttbar åt alla håll. Pröva på dig själv, vinkla in ditt bäcken, böj alla leder i dina ben, då kommer du att hamna i det som kallas lodrät sits. Det är ju i lodrät sits vi vill att en häst ska gå, dvs med vinklat bäcken och mjuk i alla bakbenets leder. Gå på en volt, ha vikten på ditt ytterben, behåll bäckenvinklingen. Testa vad som händer om du ställer dig i nacken. Galopera med vikten på ytterbak, gör ett galoppombyte med syfte att komma ut i andra varvet. Hur kändes detta?

Testa motsatsen. Ta dig runt en volt som en häst gör av naturen, dvs med vikten på innerbenet. Ställ dig i nacken. Hjälper det dig att flytta vikten till ditt ytterben? Fick det ditt bäcken att vinkla sig? Sköt du ut en bog ? Vad kan du göra för att få vikten till ditt ytterben och hamna i lodrät sits utan att skjuta ut massa bogar hit och dit? Hjälper det att gå på tygeln? Testa att galopera på volten med vikten på innerbenet. Gör ett galoppombyte och kom ut i nytt varv efter/i bytet. Hur kändes det?

Förmodligen kom du på att huvudet inte har ett skit med detta att göra. Men att det blir lättare och trevligare att göra ett galoppombyte UTAN ställning i nacken eller om du inte går på tygeln.

Sååååå. Kan du försöka rida din häst utan det för honom förstörande momentet SII (skit i innertygeln)? Testa en tid och du får garanterat en gladare, spänstigare häst.

 

 

 

 

av Lindah

4 svar på ”Ställning i nacken”
  1. Ush, ja det är precis sånt här man ska undvika. Ridning och hästträning ska ske bakifrån, inte framifrån. Böjning kommer från hästens rumpa. Så här frikopplar man hästens nacke från resten av dens kropp. Så otroligt många hästar som blir utsatta för sånt här. Filmen var gullig och inte våldsamt men vad tillför den hästen? Man måste alltid ställa sig frågan när man tränar sin häst, på vilket sätt hjälper detta min häst att röra sig framåt med starka bäriga bakben? Här ser vi kardinalfelet en häst som får in innerbakben under sig så att den nästan snubblar över sina egna bakben, sätter fälleben för sig själv medan innerframben får ta all belastning och ytterbak liksom sprattlar i luften. Skapar väldigt mycket låsningar i en hästkropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *