Sist jag var i Göteborg och höll kurs så testade vi olika kloka människors teorier om om hur man tränar häst. Viss teorier kan låta helkonstiga men det är oftast för att man kanske tänker på teorin i samband med en enda häst. Oftast är det så att vissa teorier passar så himla perfekt för en viss typ av häst tillsammans med en viss typ av människa. Förutsättningslöst så testade vi en massa olika teorier. Här testar vi en teori som går ut på att man fokuserar mest på frambenens rörelser, att hästen absolut inte får vara framför sina bogar. Vad innebär då detta? Enkelt förklarat så att hänga framför/över/på sina bogar ser ut så här. Frambenen är liksom inte raka utan lutar in under hästen medan bakbenen är bakom hästen.

Kan en häst vara framför sina bogar och trampa under sig med bakbenen ändå? Japp, det är det som på dressyrtävlingar kallas för piaff, att triangulera och det ser överdrivet ritat ut så här. Så ironiskt nog så behöver inte väl undertrampande/övertrampande bakben betyda att hästen INTE hänger över/på/framför sina bogar 😉

Idealet, målet torde se ut så här, balans, varken mer eller mindre utan bara balans. Jag älskar det ordet. Balans

För att tydligt illustrera detta så ska jag visa en gammal film på min Påni som var ett kallblod och därmed mer byggd för att dra en vagn än för att rida på, dvs hon ÄLSKADE att vara framför sina bogar, det var hennes normalläge. Jag kom på att spansk skritt var en fantastisk övning för att få henne att för en stund eller två hitta läget där hon INTE hängde över bogarna. Det är så jag jobbar. Jag tror inte på att hålla fast en häst i en position den inte är av naturen. Däremot så tror jag att om man dramatiklöst visar hästen att det finns olika lägen att vara på så finns det en risk/chans att hästen kommer att välja att frivilligt besöka detta läge oftare och oftare. Iallafall. Detta var i ett tidigt stadie av Spansk skritt träningen, frambenen är ryckiga och kastas upp så titta inte på det utan titta på hur hon går från att vara framför sina bogar, dvs luta framåt, till att resa upp sig bakom sina bogar, dvs i balans. Syns väldigt tydligt på denna film.

Nåväl, tillbaka till träningen i Göteborg. Vi testade alltså en teori där vi med hjälp av att bland annat använda vår egna kropp som en bra förebild för att inte hänga på bogarna försökte förmå hästen att härma oss, i detta fall som jag tänker visa, att gå med luftiga framsteg. Det intressanta var att efter en liten stund när hästen började falla in i rytmen med sina framben så kom liksom bakbenen med på köpet och började bära alldeles av sig själv. Ganska coolt. Vi kan titta på några av ekipagen som testade detta.

Det vi kan konstatera efter att ha prövat den här tekniken var att det funkade otroligt bra för sitt syfte, att ”få upp hästen från bogarna”. Däremot så var ingen av hästarna speciellt imponerade av övningen. Ni kan se det på samtliga filmer. Reflexmässigt gör de vad som förväntas av dem men inte en enda av dem är stolt, glad eller tillfreds. Det gör att man bör vara restriktiv med att träna det här för mycket eftersom det är viktigt att hästarna gillar att träna och detta är sån träning de ganska snabbt kommer att motsätta sig. Så, bra för kroppen men inte för knoppen kan man säga.


Vi har premiär för vårt nya onlineklassrum. Nu erbjuder jag er som redan gått en eller flera kurser hos oss och gärna skulle vilja ha åtkomst till kursen/erna igen, dvs gå om kurserna kostnadsfritt. Du registrerar ett konto genom att köpa en kurs du redan har gått, tex Grundkurs Ridning eller arbete vid hand 1. Du måste köpa kurserna i den ordningen de är i. Du väljer faktura men om du redan har gått kursen och alltså redan betalt för den vid ett tidigare tillfälle så kommer du inte att få en faktura. Efter att jag godkänt ditt ”köp” så kan du ”köpa” fler kurser men endast de du redan gått. Det spelar ingen roll om du gick kurserna för flera år sen, alla är välkomna att få access till redan köpta kurser. Du hittar klassrummet här.

Länkar relaterade till ämnet hänga över/på sina bogar

Min häst blir för stark i galoppen

Hur får jag upp hästen från bogarna

Framtung och baktung

En trevlig målbild för spansk skritt

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *