Mission och mål

Mitt mål är helt enkelt att skapa fler ryttare som kan rida. Idag är allt väldigt fixerat vid att så snabbt som möjligt klättra i ridklasser, jag känner att fler och fler har glömt bort den ack så viktiga grunden.

Vi behöver inte fler ryttare som snabbt ska klättra i klasserna. Vi behöver däremot fler ryttare som kan utbilda hästar som de som vill klättra i klasserna kan rida på.

För det är helt olika saker att skola en häst och att använda en häst för tävling. Dagens avel ställer allt högre och högre krav på ridkunskap. Jag upplever att människan inte riktigt har hängt med i aveln;-). Hästarna har blivit för bra för den genomsnittliga ryttaren att hantera och rida.

Mitt mål är att skapa de där beridarna som kan rida på de där fina hästarna. Som kan skola dem så att vem som helst kan rida dem.Det är en utbildning som inte går fort men den är genuin. Här är lite läsvärt om detta ämne.

Hästutbildning göres till stor del i från marken. Det är lättare att utbilda en häst från marken än uppsuttet men få kan göra det eftersom vi inte har en ridkultur som lär ut markarbete på ett särskilt bra vis. Jag vill ändra på det. När jag jobbade i Spanien så utbildade man hästarna ända till piaff innan man började rida dem. Det ger väldigt fina ridhästar. Hållbara ridhästar.

Sen är det ju som så att olika ryttare rider på olika sätt. Vissa rider på teknik, andra på styrka och ytterligare några få rider på känsla. Dagens ridutbildning tar sällan hänsyn till de här olika sätten att rida. För det är verkligen totalt olika instruktioner som bör ges till de här ryttarna.

Mitt yttersta mål är att fylla Sverige med tränare som kan lära ut det här. Grejen är den att bara för att man är bra på att rida så innebär det inte per automatik att man är bra på att lära ryttare rida. Det är två väldigt olika saker. En stor brist bland dagens tränare är att de inte SER. Mina tränare utbildar sig under många år och deras utbildning kompletteras årligen och det de främst lär sig är att se och tolka hästar och människor och hur man kan hjälpa ekipaget framåt.

Det är viktigt att inte kränka hästen. Den måste få tydliga direktiv så att den på djupet förstår vad vi är ute efter. Hästar är vänner, inte fiender.

Jag har all tid i världen och jag jobbar sakta men säkert mot detta mål. Vill du bli en i vårt gäng så läs lite i bloggen, kolla på våra kurser som du hittar uppe i menyn..