Lucka 16 kommer från Kim i Karlskoga

Utstickande bogar, rotation och lutande volter

En hästs naturliga sätt att svänga på utan ryttare (och ibland även med ryttare) går ut på att luta sig genom kurvan, med bogen först och ofta huvudet utåt om de har lite fart.

Eftersom de lutar och inte böjer sig korrekt genom hela kroppen, utan är raka/sneda eller roterade, behöver de ha huvudet utåt som lite motvikt. Det är mest energieffektivt för hästen. Att svänga lutade på plant underlag är snedbelastande för hästens ben. De flesta leder i hästens ben fungerar som gångjärn och klarar inte att luta så bra. Det sliter på sikt. Det är en av anledningarna till doserade(lutande) kurvor på travbanor. Så travhästarna kan luta i kurvorna utan att snedbelasta sina ben i den höga farten.

Vi vill alltså lära våra ridhästar att svänga genom att luta inåt så lite som möjligt för att minska risken för ledskador i benen. Med undantag för snabba hoppsvängar då kanske. Men så rider man ju inte varje dag ?

Ett bra mantra är ”Bogen går dit huvudet inte är” och det hänger ihop med var som händer med bakbenen och rotationen. På den sida där hästens huvud befinner sig kommer hästens bakben bli mer viktbärande samt hjälpa till att lyfta samma sidas rygghalva.

Det är ganska lätt att tänka sig att ju mer hästen lutar över inner framben, desto mindre vikt blir det på ytterbak och det benet tappar förmågan att göra sitt jobb. Alltså är det nyttigt att rida hästen utåtställd emellanåt.

Utöver att manken lutar (från en tidigare lucka) kan även detta vara en anledning till att vi upplever stumma sidor i hästen eller utstickande bogar. Så, testa gärna. Hur känns det om du rider hästen utåtställd genom hörn och på böjda spår? Behöver du göra något annorlunda med sitsen också kanske? Har du tänkt på om din häst gärna tar huvudet utåt när den är lös? Gör den likadant i båda varven?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *