När hästen känns stark eller tung i handen.

De flesta av oss har nog suttit på en häst som lägger sin balans i ryttarens hand och liksom ramlar framåt in i den. För det är i många fall det som händer när hästen känns stark eller tung i handen, eller dyker med huvudet nedåt för djupt.

Man kan inte bromsa sig ur detta med tygeln. Det är lite som att stå vid en vägg, ca 1.5 meter från den, och luta sig mot den. En betongvägg förankrad i backen är stadig och fast och inbjuder till mer lut utan att vi behöver koppla på muskler i bålen och benen för att balansera. Bromsar vi hästen med handen ger vi den en betongvägg den kan fortsätta luta sig mot utan att balansera sig själv.

Om vi däremot byter ut väggen mot en lätt vikvägg på hjul, så kan vi knappt luta oss något alls utan att välta, eftersom väggen då flyttar på sig, eller välter. Vi måste hålla i hos med bålen och benen. Balansera oss själva. Hålla vikten över våra fötter istället för framåt.

Men visst är det lättare sagt än gjort att vara en vikvägg än en betongvägg åt hästen. Övning ger färdighet ? Och att kunna ge hästen en ”betongvägg” med sitsen att luta sig på underlättar ju såklart ?

Träna fint hälsar Kim i Karlskoga, med en torsdags throwback till en mysig sommardag på betet med Lillan ❣️

PA Häst – Logisk Ridning i Värmland och Närke

#logiskridning#rakriktning#sitsträning#ryttarträning#ryttarutbildning#ryttarutveckling

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *