Det finns två vägar att gå om man vill få fram bra gång i en häst. Antingen så köper man sig en häst med extremt mycket gång och extremt mycket framåtbjudning. Då har man liksom lite för mycket av både gång och bjudning vilket gör att man faktiskt kan bromsa sig till något som liknar dressyr. Det kan behövas lite nosgrimmor och flitigt användande av sågen då 😉 men det fungerar, man kan komma en bra bit i klasserna på detta. Om hästen dock inte har varken gång eller bjudning från början så kommer resultatet att bli ..Tja..inte så bra. Det är oftast då ryttarna börjar använda sporrarna som en slags gaspedal som används minst en gång per steg.

Det finns dock andra sätt som oftast är mer hästvänliga. Steg ett här är att du absolut inte får dra handen bakåt. Varför? Förutom att det gör ont i hästens mun så är det dessutom så att ett tygeltag som dras bakåt låser hästens frambensrörelser. Vill man rida fram gång så är det således dumt att bromsa. Man vill få hästen att gå fram till ryttarens hand, man vill alltså inte rida på slapp tygel utan kontakt är ett måste, skillnaden är att man vill att hästen ska söka den själv och att kontakten ska vara frivillig och dynamisk. Hästen ska bli lång som en hel följetång 🙂  Det finns många sätt att åstadkomma detta och det tar tid.

Jag har förstått att det är snudd på straffbart att låta en häst ”gå med huvudet i vädret”. Inte ens när den värmer upp får de tydligen gå så. Det är ju helt galet, tänk på att hästen är helt ouppvärmd när du hoppar upp, inte ska man väl ge sig på att ge hästen nackspärr det första du gör. Våga bryta normen och låt din häst få lov att gå med sitt huvud precis var han vill medan ni värmer upp. Jag kommer därför oftare att lägga upp filmer i bloggen som visar just att vi tillåter hästar att vara som de är. Vara ett gott exempel. Följ gärna det exemplet, var en hästvän 🙂

Iallafall, idag bjuder jag på en film där fina eleganta Lasse och hans ryttare Hanna Bergenkull jobbar på att få ett långt flashigt framsteg. Det här är uppvärmningen.

Kan det där verkligen ge resultat undrar du säkert? Tja, när de joggade runt lite i slutet så tycker jag mig se en viss;-)  förändring åt det positiva hållet 🙂 Han är urläcker den gode Lasse

Lasse har  haft svårt att börja böja sig i has och knä. Många halvblod med stor gång föredrar att liksom ”åka skidor” med sina bakben och kasta in det långt under sig spikrakt. Jag ser inte ett spår av detta problem längre, helt fantastiskt.

av Lindah

2 svar på ”Att rida fram mer gång hästen”
  1. Hej! jag har en fråga som du med ditt tänk och ridning kanske kan hjälpa mig med. Jag analyserar mycket mig själv efter ett ridpass och har märkt att det ofta är nån gång under ridpasset som hästen snubblar till lite. Detta händer på olika hästar ridskolehästar som privat och är inga snubbliga hästar utan jag förstår ju att det är något jag gör som gör att de snubblar till lite lätt med frambenen.Jag tror själv att det kan bero på att jag omedvetet släpper kontakten och inte rider tillräckligt i övergångarna eller att jag blir lite framåtlutad, att hästen inte är helt framme för skänkeln. vad tror du? jag vill gärna får bukt med det problemet då jag förstår att problemet ligger hos mig och inte hos hästen eftersom det hänt på så många hästar nu. detta händer endast nån gång per ridpass och där imellan så går hästen i en trevlig form och känns relativt bärig och framme för skänkeln. Vore tacksam för tips.
    Mvh Anna

  2. Hästar snubblar för att man låser deras framben oftast. Hur låser man då framben? Genom att luta sig för mycket bakåt och genom att hålla nere deras huvud, dvs av sån ridning man lär sig på ridskolor och för många dressyrtränare. Så om du lutar dig lite mer fram och länger ut hästens hals tills hästen håller sitt huvud exakt där den vill och behöver så kommer den att sluta snubbla. Problemet är väl då att ridläraren kommer att be dig sluta rida så 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *