Om Lindah

You name it, i have tried it…….

Logisk ridning

Ridskola* började jag på som 6 åring där jag stannade tills jag var 12 då jag fick en korsningsponny som jag tävlade i hoppning med. Trodde att jag kunde ALLT. Flög av mina obligatoriska 6797 gånger innan jag lärde mig tekniken för det. Ni vet, man ramlade av så ofta och ponnyn sprang alltid hem så att man fick gå hem så tekniken för att flyga av innebar att man landar på fötterna och släpper inte tyglarna 😉

Flyinge* gick jag kortkurs  på 10 veckor för typ 100 år sen eller så. Massa mockning och skötsel av hästar. Det jag minns mest därifrån är det evinerliga pustandet på hästar och utrustning ;-)Där red jag hoppning och dressyr för alla tränare som fanns tillgängliga på den tiden, tex Kyra Kyrklund. Körde även vanlig skolkörning med halvbloden där.

Travstall* Började jobba i travstall när jag var 16 år, stannade där tills jag var tjugonånting. Jobbade bl.a. hos Johnny Takter, Hans Adielsson, Per Nordström, Leif, Tommy och Joakim Lövgren, Lars Demoling m.fl. Höll på mycket med inkörning av unghästar i mängd, reste land och rike runt med tävlingshästar etc. Jobbade mycket med galoppträning och lättare dressyrträning av travarna, plus givetvis allt annat som ingår i ett travstall av skötsel, rehabilitering, körning etc. Jag har gissningsvis ridit in över 300 travare och många av dem har jag framgångsrikt omskolat till helt ok ridhästar. Det som jag tar med mig från travet är kunskapen om skoning, balansering, förebyggandet av skador samt att jag fick se alla möjliga och omöjliga alternativbehandlare.

Westernridning* sysslade jag med ett tag, gick ganska mycket grundkurser, men fastnade aldrig för det. Men deras sätt att arbeta med tydliga hjälper och deras arbete mellan bommar använder jag än i dag.

 Tömkörning* sysslade jag med intensivt i några år, blev väldigt duktig på det och hade många elever som liksom bara ramlade på mig när de såg vad jag gjorde.

 Akademiskridning* hamnade jag i av en slump när min till ridhäst av mig omskolade travare inte alls gillade att ”gå i form” och jag började må lite illa av alla inspänningstyglar jag satte på honom. Red för bland andra Marcus Holst och en massa andra jag inte minns namnet på. Kom inte så långt med travaren men lärde mig mycket.

Sitsräning a la Spanska Ridskolan/klassisk dressyr * Jag fann inte vad jag sökte inom barrocken, klarade aldrig av att koordinera ihop det lärarna pratade om, så jag letade och fann en oerhört spännande dam vid namn Lizette Hedman. henne tränade jag för i några år, red otaliga lektioner för henne och tränade oerhört mycket hemma på egen hand då jag på den tiden hade 6 hästar hemma, mest Islandshästar. Första året skrittade jag bara!!!! Total omkoordination av hela kroppen, jag fick vad hon kallade ett beridararsle och det gjorde mig i princip oberoende av tyglar för att träna en häst. Allt sker i rumpan. Men givetvis kommer man längre om man har tyglar men de behövs inte för formens skull. Hon utbildade mig även till ridinstruktör enligt hennes lära. Jag som ridit hela mitt liv för så många tränare, rest i hela världen och sett så mycket, jag säger än i dag, det finns INGEN som besitter hennes kunskap och pedagogik.

Arbete vid hand/long reins* har jag gått massa kurser i för olika tränare och jag vågar nog säga att det är det jag är allra bäst på. Jag tycker att det är lätt att jobba igenom hästar så.

NH träning* Har jag gått en massa kurser i. Det kallas olika av olika tränare. Jag har studerat ”NH” människor i hela världen, gått kurser i ett flertal länder, men mest i Spanien och Sverige. Har även utbildat många människor i detta.

Islandshästar* skaffade jag mig en hel flock som jag avlade på, tränade med,  men framförallt så drev jag en liten ridskola inriktat på avancerad sitsträning, klassisk dressyr och ridrädda ryttare. Jag tränade bland annat för Unn Kroghen.

Monte* Tog min licens och red typ 2 lopp innan jag insåg att jag inte har fysiken för det, jag stjälper hästen mer än jag hjälper den.

Amatörtränare för travhästar* Skaffade mig några travhästar som jag rehabiliterade från trashankar till fungerande tävlingshästar. En del gick jag bet på men lyckades med många. Jag red mycket dressyr med dem, löshoppade dem massor, behandlade med laser, magnetterapi och mycket andra terapier.

Rehabbutik för folk och fä* drev jag i några år. Jag är mycket intresserad i ämnet och då jag hade grossistpriser på allt så testade jag och sålde alla produkter som finns på marknaden, backontrack, magneter (det finns MÅNGA olika märken, men bara ett är BRA), TNS apparater, infraött, elektriska värmetäcke, örter etc… När jag ändå höll på med hästgrejor som kom alla jockeysar med sina ömma kroppar så då var jag tvungen att lära mig vad som funkade på människor också. Och sen kom de med alla stallhundar och gud vet vad 🙂 Man kan säga att jag behärskar det där väldigt bra nu för tiden. Sålde även laserapparater och behandlade många hästar framgångsrikt med dessa.

Doma Vacuero* har jag roat mig med att lära mig nu när jag bott i Spanien i några år. Dock inte tävlingsvarianten med banor utan helt vanlig skolning av blivande arbetshästar så som man gjort i urminnes tider. Jag började med att låta lärarens 24 åriga häst lära mig grunderna, jag är imponerad över denna hästs tålamod, man skulle nämligen göra precis tvärtemot vad mitt beridararsel sa. Sen fick jag rida hästar med mindre utbildning och till slut fick jag skola dem från början. Detta är en väldigt kul grej som jag höll på med under de åren jag bodde i Spanien.

De sista 10 åren har jag studerat rörelsemekanik och mitt största intresse är hjärnforskning med allt vad det innebär vad gäller inlärning och beteende.

Problemlösning* Jag har elever inom all grenar, de flesta kommer till mig för att jag liksom kan allt, eller lite om allt kanske man ska säga. Oavsett vilken inriktning ekipaget har kan jag genom min gedigna erfarenhet hjälpa dem . Det jag främst jobbar med är att rätta till sitsen hos ryttaren så att ryttaren har lättare att ”komma igenom” hästens blockeringar.

Ridrädda elever har jag också en del av och det blir superbra till slut. Jag har allt tålamod i världen och ibland är rädslan alltför stor, men då jobbar vi lite från marken istället, det är ju där man bygger förtroendet mellan häst och människa.

Jag har många hoppryttare som vill ha hjälp med att koordinera om sin häst till att kunna svänga effektivare, och många dressyrryttare som vill förbättra vissa rörelser.

Islandsryttare, westernryttare, omskolning av travhästar…Tja, you name it, i have tried everything…….

13062101_990651171013048_3238486726429792152_n

Numera så rider jag väldigt lite. Jag har en skröplig kropp med flera ihopväxta ryggkotor och klarar inte av hästar med stor gång. Jag har en grövre D ponny som jag har som pensionärsmoppe hemma i de Småländska skogarna. Vi tränar Klassisk Dressyr/Doma Vaquera, vi kör frihetsdressyr m.m. Myser lite typ. Vid behov kan jag sitta upp på elevhästar och rida igenom dem lite men jag försöker nuförtiden att vara lite rädd om mig.