Ja det håller jag med om att de ska kunna. Läs en artikel om det här. Det är inte så svårt att SE en hälta. Jag tycker dock att tränaren även ska kunna se VARFÖR hästen blivit halt.

En av de största orsaker till hältor är mankens lutning i sidled. Om manken på hästen pekar rakt upp och om manken på hästen pekar exakt mitt upp i ehrm…. mellan ryttarens stortår…  då blir sällan hästar halta.

Vi har olika varianter på detta. Manken pekar mitt upp mellan ryttarens stortår men denna riktning är inte rakt upp utan den lutar liksom innåt. Det ger tex kotledsinflammationer.

Manken pekar rakt upp men befinner sig inte mitt upp mellan ryttarens stortår.

 

Sen har vi en himla massa varianter på detta. Manken pekar åt höger men ryttarens ”mitt mellan stortårna befinner sig till vänster om manken är en variant.

Denna grej är det absolut viktigaste att korrigera om man vill slippa hältor. Men ser tränare detta? Om ni svarar ja på denna fråga så undrar jag om ni har tittat på ekipage. Verkligen tittat. Hur många rakt uppekande mankar som befinner sig mittemellan ryttarens stortår ser ni?

Sen jag kom till Sverige har jag sett kanske 4 stycken…….

av Lindah

Ett svar på ”Tränaren ska kunna se hältor”
  1. Nu känner jag mig trög haha kan väl så att jag är det med men hur menar du med uppekande mankar mellan ryttarens tår ? 🙂
    Tack för en mycket bra o lärorik blogg
    kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *