Det här är vackra fria hästar i flock, mest mammor och barn. Jag blir lycklig i själen av att se dem. De springer, de betar och har det bra.
Det här är en hingst som gör det som hingstar gör bäst, springer omkring och försöker visa alla hur fin han är. Han är såååå otroligt elegant.

 

Kan ni se att det finns en viss skillnad på hur hingstar rör sig jämfört med ett sto?

Kan man då gissa att det är en viss skillnad på att träna ett sto och en hingst? Tja rimligtvis så borde det finnas det. En hingst är född för att visa upp sig, att flasha, att vifta med frambenen, att springa flott med halsen välvd och att använda sin bakben för att göra många olika sorters krumelurer, han drivs till stor del av Testosteron. Ett sto däremot kan förvisso också vilja flasha i bland men inte alls på samma sätt och hon har aldrig ett likadant register som en hingst.

Hur tar DU hänsyn till att din häst inte är en hingst som är född till att dansa på bakbenen? Hur motiverar du ditt sto till att vilja visa upp sig som om hon vore en hingst? Eller en valack, där man ju faktiskt tagit bort motivationen (testosteronet) till att vilja visa upp sig.

Det här med testosteron borde vara intressant när man tränar vallacker och ston. Jag har inte själv forskat på det men jag har börjat snegla lite på det. Här är en artikel om det som riktar sig till människor.

Öka testosteronet Det gäller ju att plocka lite guldkorn här och var och ur denna artikeln plockar jag följande guldkorn.

Vare sig man är tjej eller kille, kvinna eller man, så behöver vi alla testosteron för att kunna bygga muskler, bli starkare och bränna fett. För att inte tala om att fungera optimalt. Skulle man dock råka nämna ordet testosteron i vissa sammanhang så springer tyvärr många tjejer andra hållet, ibland till och med skrikandes och hållandes för öronen. Helt i onödan!

Visst är det så att ordet testosteron många gånger är förknippat med bodybuilders, stora grova män, steroider, piller, sprutor och allt det där… men det är inte alls vad den här artikeln handlar om.

Och visst är det också så att män har och behöver mycket mer testosteron än kvinnor, men faktum är att vi ALLA behöver det om vi vill komma någon vart i vår träning, och det betyder således att testosteron inte bara är kung… det är också drottning.

Med det sagt så är låga testosteronnivåer dåligt på alla sätt och är motsatsen till optimala nivåer som innefattar ett friskt hjärta, bättre humör (mindre risk för depression), och högre energinivå, mer muskler, lägre fettvikt, fungerande libido, plus en handfull andra saker som ingen vettig människa kan tänkas vilja vara utan.

Det är inget snack om saken; testosteron är bra och därför ska vi titta på 11 sätt på hur man kan öka, eller snarare optimera, sitt naturliga testosteron; killar som tjejer, kvinnor som män.
Träna INTE till Failure

När man ”tränar till failure” så utför man en övning tills det absolut inte går längre. Alltså tills det tar fullständigt stopp.

Detta har dock visat sig vara riktigt dumt då man ”bränner” binjurarna som bla. producerar steroidhormoner. Och när det händer droppar också testosteronproduktionen.

Att emellanåt träna riktigt tungt enligt #2 kickar igång det centrala nervsystemet (CNS) som fattar att någonting händer och att man måste växa.

Men när man tränar till failure så ger man bokstavligt talat CNS en käftsmäll vilket gör att det tar längre tid att repa sig.

Gör istället som ryssarna och spara någon repetition, alltså stanna innan det tar stopp, och träna istället mycket oftare för att hela tiden kunna stimulera musklerna. (Tänk akrobater, gymnaster, m.m.)

Sprinta: 

Personligen älskar jag tidseffektiva saker där man får stor avkastning för det man lägger in, , och att sprinta är just en sådan sak.

Det är nämligen så att korta sprinter ökar både testosteron och tillväxthormon, och är perfekt att köra regelbundet som en del av att bli vältränad.

En bra workout med sprints kan man lägga in efter sitt träningspass, eller köra som ett helt fristående pass, antingen på gymmet eller utomhus.

I början gäller det dock att ta det lugnt och avancera allt eftersom. När man är vanhandlar det ofta om att man gör 5-20 korta sprinter på cirka 15-30 sekunder för att sen gå, alternativt stå stilla, ungefär dubbelt så länge, och fortsätta att varva på det viset tills man är klar.

Alternativt kan man ha en sträcka utomhus, t.ex. 100 meter, som man sprintar och sen går lugnt tillbaka och repeterar ett antal gånger. Att sprinta är ett fantastiskt och enormt belönande sätt att träna på.

Lyft tungt.

Att lyfta tungt är fenomenalt för att frisätta testosteron och tillväxthormon. Och med tungt menas helt enkelt vad som är tungt för dig (och inte för någon annan!)

Kör stora övningar med låga repetitioner  som får fart på kroppen.

Gå ut i naturen och lyft stockar, trädstammar, tunga stenar, stora däck, och allt annat tungt grejs som man kan tänkas komma över.

Poängen är att vad du än tränar så glöm inte att lägga in tyngre moment från och till för att dra nytta av det här.

Droppa i kroppsfett.

Testosteron fungerar ungefär som med pengar: har man mycket kan man ganska enkelt låta pengarna arbeta och på så vis få mer i form av avkastning. Likadant är det med testosteron, har man lågt kroppsfett och sen också muskler på det så blir testosteronproduktionen automatiskt bättre.

Har man däremot en hög halt kroppsfett så funkar inte bara testosteronproduktionen sämre utan man pumpar dessutom ut mer av det kvinnliga könshormonet östrogen (som är ett nödvändigt hormon men kontraproduktivt om man vill bygga muskler och träna förhypertrofi.)

En hög halt kroppsfett är så klart inte bara dåligt för testosteron utan som alla redan vet inte vidare bra/kul att gå runt med överlag.

Så först och främst, droppa i kroppsfett. 

Att leva ett bra liv är inte att leva lagom enligt normen utan helt enkelt att leva med balans i kropp och sinne, insikt och kärlek till både sig själv, sin kropp, och till andra. Och med det sagt lämnar jag nu dig att optimera ditt testosteron som en helt naturlig del av livet.

Slut citerat på artikeln. Jag tycker att det är intressant det här. Fast att artikeln handlade om människor så kan man plocka lite guldkorn vad gäller att träna ston och valacker här. Jag antar att det är ungefär samma principer som gäller i stora drag för hästar som för människor.

Träna inte för mycket, träna i intervaller, antingen springer man FORT en kort sträcka och upprepar denna några gånger, eller så tränar man TUNGT i korta intervaller. Undvik stress och undvik att hästen är för fet. Lev ett bra liv i harmoni och balans och kärlek.

Så  sto och en valacker bör undvika att bli för feta, de bör undvika all form av stress vid träning och de bör träna övergångar istället för att åka runt 82 varv i ett ridhus. Övergångar är samma sak som sittups för en häst, visste ni det? Det vill säga ren och skär styrketräning som vi ju just läst är bra för att få upp testosteronet.

Stress bör vi undvika, dvs vi bör tex undvika att göra så att de har svårt att andas eftersom just bristen på andning gör både folk och fä ytterst stressade. Det innebär att vi måste se till att de INTE minskar vinkeln mellan hals och ganash eftersom man då hindrar just andningen. Vi bör heller INTE stänga till deras nos med massa remmar eftersom det kan ge en känsla av att det är svårt att andas.

Kärlek, lugn och ro bör prägla alla ridpass på ston och valacker. Gör gärna pauser i träningen och tillåt hästen att ta sig en 5 minuters sovpaus mitt i träningen. Hästar som litar på sin människa sover gärna medan människan håller vakten. Hästar som INTE litar på sin människa skulle aldrig drömma om att att sova under denna. I en hästflock är det alltid den klokaste som håller vakten nämligen.

Såååå, det här var lite nytänk i debatten om hur man bör träna hästar. Hoppas du kan hitta något guldkorn i det här. VÅGA ifrågasätta och bryta rådande normer som råder inom hästträning. Använd ert eget sunda förnuft. Följ inte strömmen blint utan att själv tänka efter om det här verkar rimligt.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *