Hej alla, vackert väder vi har 🙂 Eller inte. Idag tänkte jag skriva om vikten att bara göra en lektion i taget. Jag har drivit denna utbildningen i ganska många år nu och jag vet vad som kan gå fel. Det största felet man kan göra är att fastna i en lektion och liksom göra flera lektioner samtidigt. Det är jättedumt. Man kan tex ha fastnat i att man inte ska svanka, eller retar sig på en vikt midja eller ett olydigt sittben. Så man anstränger sig järnet för att inte svanka, typ dygnet runt och inte bara när man rider. Samtidigt så försöker man få hästen att göra olika saker och samtidigt så försöker man göra veckans lektion….
Det är döm att misslyckas om man gör så.
Hästar lever här och nu och det måste även vi göra. Varje gång vi hoppar upp på en hästs rygg så är det ett nytt nu, där det gamla inte finns och där framtiden inte existerar. Det enda som finns är ett oskrivet blad och veckans lektion.
Om du gör så så kommer din utbildning att vara effektiv. Det är inte så att du om en månad kommer att rida speciellt mycket bättre eller att din häst om en månad kommer att vara mer lättriden men om du göra så här så kommer du och din häst att vara väldigt mycket duktigare om 2 år. Sätt alltid ditt mål om några år. Försök inte vinna något detta passet eller nästa pass. Gör bara en sak i taget, gör det effektivt i två minuter eller så, slappa lite, upprepa, slappa lite och voila, om två år så kommer du att få se stora skillnader.
Det bästa rådet jag kan ge er är att filma er ofta. Du behöver inte titta på filmen nu, men gärna om ett halvår. Jämför, vad har jag uppnått på det här halvåret?
Vi är inte vana vid att ha så här långsiktliga mål. Vi tänker så kort och de flesta ridutbildningar lockar med snabba resultat, du kommer att märka skillnad direkt etc. Men mig veterligen så byggdes inte Rom på en dag. Låt saker ta tid, försök inte vinna strider idag, gör bara en sak i taget men gör det 100 %. Fastna inte i att reta dig på tex din svank, din olydiga midja, ditt busiga sittben etc. Utbildningen är väl genomtänkt för att gå igenom hela dig med målet att om ett par år så ska du vara en riktigt trevlig ryttare för din häst att bära. Avslutar med att länka till ett bra inlägg om hur pusselbyggande och ridning hänger ihop

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *