Jag upplever att det är svårt att få folk att förstå vad jag menar när jag tjatar om att nosen ska ridas framåt. Det är inte nosen som ska dras bakåt utan nosen ska framåt och sen ägnar man ridningen åt att liksom mentalt få hästens panna att förflytta sig fram ovanför hästens nos. Det blir en otrolig skillnad för hästen på dessa förfarandena. Bägge sätten ger en böjd hals, men det ena sättet är väldigt ohälsosamt och obekvämt för hästen.

Att testa själv. Om du placerar ditt huvud uppåt bakåt,  såsom en häst går när vi drabbas av en oemotständlig lust att dra ner dens huvud (att den går så för att den sänkt sitt rygg lämnar vi därhän i detta inlägg).  Sen drar du ur detta läge hakan mot bröstet. Så känns det när man med hjälp av handen får hästen att böjja på sin hals. du kan känna hur musklerna i nacken tänjs ut och smärtar, du känner att det är i princip omöjligt att svälja och du känner att om du hade haft ett bett i munnen så hade du defenitivt inte sökt stöd på det eftersom du kommer att vara rädd för hur det ska kännas i din nacke om bettet helt plötsligt tvingar din haka ännu närmare ditt bröst. Och hur lätt andas du?

Andning är en viktig grej, andas vi inte s dör vi. Det är därför av största vikt att vi tillåter vår häst att ha fria andningsvägar, skolar den till att andas på ett speciellt vis som gör den lugn och behaglig. Om andningen hindras om än aldrig så lite så får vi en panikkänsla. Den är aldrig bra.

Det finns ett annat sätt att ”gå på tygeln”. Om man får hästen att ta fram sin nos (dvs slutar dra dens nos bakåt, alternativt lär oss driva fram en häst som av lathet går med avknäppt nacke) och sen motiverar hästen att tänka framåt så att dens panna strävar mot att hamna ovanför dens nos så känns det lite så här. Sträck din ryggrad långsamt så rakt uppåt du bara kan så att den kan bli lång och så att din svank rätas ut. Då kommer din panna per automatik att åka framåt. Detta är behagligt, du kan svälja, du kan andas och du slipper den där smärtskapande svanken. Och du går på tygeln.

Det är lätt att gissa vilket sätt som är trevligast för en häst eller hur?

Så när du rider nästa gång, försök att få vinkeln mellan hästens hals och ganash att bli så stor som möjligt och få den att sluta svanka genom att INTE dra dens nos bakåt utan få den att tänka framåt, framåt och ännu mer framåt. Den vinkeln får aldrig vara ihopsnörd, den ska vara öppen, tänk dig att det ska få plats en golfboll där (och nej, golfbollen ska inte vara intryckt mellan dens ganascher utan den ska få plats mellan ganash och hals.)

Vissa går så utan att man drar ihop dem, det kallas att de inte går fram till handen, så får den att tänka fram, fram och fram.

Denna vinkel bestämmer vilken halskröksform just din häst kan ha utan att må dåligt av det. Vissa hästar bör inte gå i dressyrform med hals/huvud. När man kan få en hälsosam vinkel hals/huvud så kommer massor av utbrott från hästens sida att minimeras. Den kommer att bli mindre klaustrofobisk, mer sammarbetsvillig. Det är liksom trevligt att slippa andningsproblem, sväljproblem och utdragna nackmuskler.

av Lindah

2 svar på ”Tillåta hästen att svälja och andas när du rider”
  1. Älskar att läsa dina inlägg.. Du har en väldigt sund inställning till hur hästen fungerar och det är så skönt att få bekräftat det jag funderat och själv ridit efter i alla år när jag känt att den vanliga ”klassiska” ridningen inte fungerar.
    Jag önskar bara att fler fick upp ögonen för detta!

    Mvh Fia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *