Steg 3. Fokus & Ridvägar

Det är oerhört svårt att rida rakt fram, att svänga, att böja att stanna och för att inte tala om hörnpasseringar… Pust.. Man kan ju får gråa hår för mindre liksom. En annan sak som också ger en gråa hår är när hästen letar spöken överallt och hoppar omkring och är helt ofokuserad och säger Fnork mest hela tiden. Detta är det vanligaste problemet som jag stöter på. Hästen går och gör som vi säger åt den. Har ni en ofukuserad häst sä är ni själv ofukserade. vissa hästar är experter på att ändra på vårt fokus. Vi vill att den ska gå på en volt tex och hästen säger

”HJÄLP, kolla, titta där, det finns spöken i buskarna.”

Då brukar vi lydigt avbryta vår voltridning och hjälpa hästen att kolla efter spöken i buskarna.

Hästen har alltså ändrat övningen från att gå på en volt (volt=jobbigt) till den betydligt enklare övningen leta spöken i buskarna.

Ett annat exempel är den äggformade ridvägen… Det som borde vara ett fyrkantsspår men mest är ett äggskalsspår… Det beror på att vi inte fokuserar på vart vi ska. Om vi inet vet var vi ska så märker hästen det och då måste han ju ta kommandot. Enligt hästlogik så är det ganska logiskt att OM man är på väg rakt in i en ridhusvägg/staket så bör man ändra riktning. Det är liksom ganska ologiskt att fortsätta ändå in i hörnet när man ändå snart ska byta riktning…

För att kunna rida en bra hörnpassering så måste vi först kunna rida rakt fram, både med kropp, själ och sinne.

Finsn otaliga exempel och de följer oss högt upp i utbildningen, typ, piaff?!?!?! Nä men jag vinglar iväg lite så att du slutar med det där som är så jobbigt…..

Galoppfattning? No way, jag springer riktigt fort istället så att hon börjar bromsa mig istället …

Allt handlar om brist på fokus och i steg tre får vi lära oss att ta kontroll över hästen genom att börja kontrollera vårt egna sinne. Teori, markarbete med hästen samt ridning.

en oerhört givande och framför allt VIKTIG kurs 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *