Ridprov

Här hittar ni samtliga ridprov/arbete vid handprov som ska filmas efter genomgången kurs. Filmning behöver bara ske om ni vill gå vidare.. Ni hittar info om hur man lägger upp en film på Youtube här.Länk.

 

*Grundkurs- Här vill jag se endast skritt enligt ridvägen nedan. Vad jag tittar efter är att hästens naturliga bålswung kommit igång, att den vickar på rumpan och att ni i viss mån kommit upp ur stolsitsen, fått bort iallafall lite svank och lite Charlie Chaplin, lärt er att inte tillåta hästen att lägga er på utsidan i en sväng. Hästen bör ha fått ett visst framåt nedåt sök.

Namnlös

 

*Trav-Här vill jag se noggranna hörnpasseringar, fina följsamma armar , ryttarhuvud som slutat tittat neråt och åt sidorna. Jag vill se ryttare i fokus vilket i sin tur ger hästar i fokus som inte bryr sig om vad som händer runt omkring dem. Jag vill se hästar med nosen framför lod och hyffsad lång hals med härligt framåttänk. Jag vill se pendlande hästhalsar i skritt. Jag vill se att hästarna har börjat böja sin bakben, främst haserna, ryggar som swingar och ryttare som kan stå i balanserad fältsits och som kan rida lätt på ett för hästen trevligt sätt. Jag vill gärna se hur böjningen ser ut på volt och hur det ser ut när ni testar tagen bakdel på kortsidorna, dock lägger jag inte så stor vikt vid den tagna bakdelen eller böjningen, jag vill se hur det ser ut när ni försöker.

trav

 

Bog, här vill jag se framåttänkande ryttarhänder och eftergivenhet hos hästen i den nån den klarar av det. Aldrig tvinga, vi får vad vi och hästen är redo för. Jag vill se balanserade, lättstyrda bogar med jämn viktfördelning mellan frambenen. Jag vill se hur långt bak hästen har förmåtts att flytta vikten bakåt, i den mån han klarar just nu. Jag vill se tydliga halslängningar och uppkortning av densamma. Jag vill se en viss resning framtill om hästen klarar det, jag vill se ert försök. Jag vill se att ryttarens bäcken har blivit av med iallafall en del rotering och att ryttarens svank är på väg bort vilket medger att hon kan bli ännu mer stilla i sadeln.Jag vill se att ryttarna kommit fram i sadeln, bort från bakvalvet. Jag vill se ridvägar där frambenen går exakt på spåret ni valt. I traven vill jag se fältsits där ni i den mån ni klarar av behåller viktfördelningen jämn mellan frambenen.

 

bog

*Rakriktning- Här vill jag se ryttare som sitter mitt över hästen och jag vill se formen som kallas låg och djup, varvat med formen som kallas låg och rund. Jag vill se hästhalsar som blivit låååånga i absurdum. Jag vill se extremt följsamma ryttarhänder som har kontakt med hästens mun med aktiva, men stilla underskänklar i total avsaknad av Charlie Chaplin. Jag vill se ”digitala” svängar 🙂 Fyrkantiga. Jag vill ha tydliga tempoväxlingar och tydliga halslängningar i både skritt och trav. Som alltid gäller såklart i den mån hästen är redo för det, aldrig tvinga.

Rakriktning

Givetvis vill jag inte i någon enda film se snokremmar och hårda nosgrimmor och såklart inga stångbett men det behöver jag väl inte säga. Jag gillar inte att se hästar som ”gå på tygeln”  eller är ”ställda i nacken” eller som har böjd hals i sidled. På grundkursen blundar jag för halsens form eftersom ni inte har fått verktygen för detta än.

Arbete vid hand 1

Här leder ni er häst från utsidan enligt beskrivet i kursen. Varje gång ni byter varv så stannar ni och går över på hästens andra sida. Sovpauser är ok.

Namnlös

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *