Mycket av den mooderna ridningen baseras på handhjälper. Den stilla handen, det är något alla vill ha, den där åtråvärda stilla handen. Vad man dock missar är att handen blir stilla när ryttaren är stilla. Så för att få en stilla hand så måste man träna allt utom just handen i några år.
Ett av de största frustrationsmomenten för mig är att se ryttare vars huvud ser ut att tillhöra en nickedocka. En nickedockas huvud har oftast en direkt länk till en nickande svank. Hästar härmar ryttarens kroppsspråk så om ryttarens svank ”juckar” och och hennes huvud nickar så sitter hon ju inte i en stadig form. Det innebär att hon kommer att ha extrema problem med hästens form och då är det så enkelt att frestas att ta till ett kandar för att få en form. Det måste vara ett av de största nederlag som finns, att behöva ett kandar för att rida dressyr. Tyvärr ses det inte så utan det verkar vara ett åtråvärt mål för många att äntligen få lov att rida på ett kandar även i tävling så att man äntligen kan plocka hem fler poäng….

Hästars halsar och ryttarens händer är balansorgan. Läs mer om det i det här inlägget. Länk.

Först måste man skola ryttarens kropp, SEN kan man skola ryttarens hand. Sen ska man sätta ihop detta.

I min utbildning så har jag valt att göra dessa två delar på ett litet annorlunda sätt. Jag skolar ryttarens hand mestadels vid markarbete, Arbete vid Hand. Jag är dock väl medveten om att denna handskolning enbart fungerar så länge ryttaren befinner sig på fast mark och att hon har noll nytta av den när hon rider eftersom hon då måste använda armarna för att hålla balansen.

Men min tanke är att om handen (armen) får lära sig massa saker under tiden så kommer ryttaren när hon hittat sin balans om några år att kunna börja använda det hon lärt sig från marken även när hon rider.

Att arbeta vid hand är ett bra sätt att studera hästens rörelsemekanik. Att kunna rörelsemekanik är ett måste om man ska kunna bli en bra ridinstruktör och det är egentligen det som är mitt huvudmål.

Att utbilda fantastiska ridlärare som kan sprida Logik till fler ryttare. Ryttare som inte behöver kandar för att rida dressyr, eller hårda elaka nosgrimmor för detsamma.

Skolning av handen kan ske på många vis, det behöver inte innebära att man sätter tyglarna i ena änden av en häst.. Det innebär att finkoordinera sina armar. Det kan ske på många olika vis.

Logisk Ridning kommer att börja utbilda sina första ridlärare inom kort. Det kräver hårda studier och engagemang. Grunden är att man går alla Grundkurser, både de ridna och de vid hand. Parallellt med detta (eller efter man gått färdigt grundkurserna) går man även en speciell tränarutbildning som lär ut enkel grundläggande häst och människopsykologi, rörelsemekanik, hästhälsa etc.

Det ingår i studierna att man är med mig  X antal dagar och går bredvid när jag undervisar. Då jag undervisa på fält väldigt sällan så kommer de som är intresserade av att bli tränare redan nu att kunna boka dessa ”Gå bredvid” dagar. Man får helt enkelt passa på när jag är på en ort nära . Du ska dock minst ha blivit godkänd på Bogkursen och vara aktiv i kurserna nu för att kunna boka detta. Bokningar, prisuppgifter och förfrågningar mailas till blog@lindah.se

Utbildningen sker sedan i block, där man genom att visa upp sina elevers framsteg kan utbilda sig vidare och kanske t.o.m specialisera sig inom en viss gren.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *