Bilden nedan är en sådan sak. Den gröna bilden påstås vara optimal. Jag kan dock inte för mitt liv förstå varför. Man ser ju tydligt att dens bakhov är alldeles för nära dens framhov. En häst som rids så djupt i formen måste vara sjukt stark vilket hästen på bilden uppenbarligen inte är (än). Underlinjen (magen) är alldeles för kort, vilket gör att den här hästen har tre val,

*Antingen att fortsätta gå sådär och klonka skor och riskera att få balltramp

*Eller så kan den välja att börja gå lite snett så att den ena bakhoven sätts ner på ett spår mellan frambenen och den andra bakhoven på ett spår utanför frambenen.

*Alternativ tre är att korta upp sitt baksteg och göra sina leder stela.
Inget av det här är det man vill om man vill träna bärighet. Man vill ju absolut INTE att hästen ska klonka skor, bli sned eller göra sina bakben sneda.

Jag tänker alltid som så att man vill ÖKA längden på hästens kropp så att bakbenen vågar kliva på ordentligt så att dessa tränas att lyfta upp hästens front. Enligt mina 20 års studier och samtal med kloka hästmänniskor så har jag kommit fram till att om hästen går för djupt i formen så blir det aldrig speciellt bra. Jag förstår helt enkelt inte allt fokus på hästens huvud, oavsett om man vill göra hästen hög i formen eller låg i formen.

För mig är hästens huvud och hals endast ett stort och tungt problem som gör hästen framtung. Om det funnits ett benpar under hästens huvud så hade mina tankar förmodligen varit annorlunda. Men det finns det ju inte.

Om hästen hade sett ut så här hade problemet framtunghet inte existerat. Ridning hade varit så otroligt lätt.

I mina ögon så är den översta röda hästen bäst. Han har långt avstånd mellan fram och bakben och kan kliva på ordentligt där. Dock så går den ju med handbromsen i eftersom den håller sitt huvud för lågt så inte ens den bilden är optimal men den hästen är iallafall mest utvecklingsbar och förmodligen minst sned och spänd av dem alla, fina naturliga vinklar i bakben och framben, spänstig.

Om en ryttare suttit på den hästen så är det bara att säga till den att släppa fram hästen, att länga tygeln och trycka på bakifrån, problem solved.

Men visst är det konstigt att man fokuserar så otroligt mycket på hästens huvud när det är benen den springer med……

Jag personligen tänker mest att det är hästens ben man måste träna och för att kunna göra det optimalt så måste man göra hästen lång mellan benparen så att den kan få luftiga steg.

Enligt mig så är det mest logiskt att man alltid rider så att hästens nacke är högsta punkten och nosen så långt fram som möjligt. Jag tänker lite att man måste skapa plats för frambenen och då kan man ju inte ha ett stort hästhuvud i vägen. Men vad vet väl jag, logik kanske inte fungerar när man tränar hästar?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *