Lucka 6 kommer från Lindah i Växjö,
Om vi sammanfattar statistiken från föregående luckor så är det vanligast att:

Hästen betar med höger framben främst.
Sadeln glider åt höger.
Höger stigbygel tappas oftast.
Vänster midja viks mest.

Vad betyder då allt det här? Varför är dessa små saker så oerhört viktiga att ha kunskap om för oss ryttare?
Allt hänger ihop. Det hästen gör i sin vardag känner vi som snedheter vid ridning. Denna snedhet gör vår sittyta opålitlig och ojämn vilket vår kropp försöker kompensera på olika vis.

Vi människor har en överlevnadsinstinkt som räddar oss från att ramla av. Denna instinkt ser till att vi inte ramlar av vår häst, att vi liksom sitter mitt på hästen vilket kan tyckas praktiskt.Men grejen är den att vår instinkt tänker inte på såna små saker som jämn belastning. Den ser till att vi typ sitter mitt på hästen förvisso men med olika belastning på hästens sidor, dvs inte rakriktat. Vi känner detta som en vikt midja, en tappad stigbygel eller en sadel som glider åt sidan.

Hästen kan dock vara synbart rak trots att midjan är vikt, detta kan man tex känna som en ovilja att komma jämnt fram till handen, vilket då betyder att hästen inte är rak inuti.

Om en midja är vikt så innebär det att hästen inte bär dig rakt. Det kan vara ditt fel eller hästens eller bägges fel men faktum kvarstår att saker är inte raka. När saker på en hästrygg inte är raka så är det inte lönt att tjata på hästen om att göra kvalitativa saker utan steg ett är att man jobbar med hästen för att få den att bära ryttaren jämnt och det gör man faktiskt lättast genom att jobba med ekipagets delar var för sig. Ett ekipage består av dig, hästen samt hästen+dig.

Hästen jobbar man vid hand från marken.
Ryttaren jobbar med liksidighetsövningar på marken.
Ekipaget jobbar med att inte vika midjan vid ridning.
Jag bjuder på en film om fenomenet vikt midja.
Testa gärna själv för att få ett kvitto på er aktuella rakhet och rapportera sen vad du kom fram till.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *