Hästar är snälla djur. Hästar är inte medvetet bråkiga eller lata eller heta eller dumma. Herregud, även den lataste hästen, den bråkigaste hästen, den dummaste hästen går faktiskt med på att vi spänner fast saker runt dens kropp, att vi rider på den fast att vi i många fall skadar den när vi sitter på den, de låter oss spika i deras hovar med järnspik, de tillåter oss att dagligen ledas ut i små trista hagar och att dagligen låsas in i en box stor del av dygnet, de låter oss tävla dem fast att vi i många fall är nervösa med allt vad det innebär, de tillåter oss att utsätta dem för allt detta som i 60-80 % (oklara siffror) ger dem magproblem vilket är smärtsamt för en häst, otroligt smärtsamt.

Hästar gör ALLT för oss. De är sällan dumma, bråkiga, olydiga etc.

Men det ligger i en hästs natur att tex spara på kalorierna så att säga då den ju är ett flyktdjur som måste kunna fly på ett ögonblick och däremellan måste försöka äta ihop till energi som gör att den kan fly vid fara. Finns det ingen fara så tar den det lugnt. ibland kan den dock få ”glädjefnatt” och springa av ren och skär lycka.

Det ligger också i en hästs natur att ha en trygg ledare som berättar när det är dags att fly eller inte.

I varje hästflock finns det oftast ett klokt gammalt sto som leder den till mat som hästen behöver just då.

Det ligger i en hästs natur att ta den tryggaste och effektivaste vägen till ett mål. Eller att fridfullt beta sig fram längs en oplanerad väg.

Exemplen är många, jag tror att ni kan tänka vidare själv.

När vi ska träna en häst i ett ridhus eller en paddock så vill vi att hästen ska göra saker som går helt emot dens natur.

Vi vill tex att den rör sig på ett sätt som är kaloriförbrukande UTAN att det finns en fara att fly ifrån, eller en glädjebubbla att springa i.

Vi vill att den ska ta en helt ologisk väg istället för den mest logiska som ju i ett ridhus är en äggformad väg (för vad är logiken i att gå på en fyrkant och ha energi ändå in i hörnen?) som pågår i måååånga varv utan mål och utan mening.

Vi ber den att röra sig spänstigt och lösgjort trots att vår kropp allt som oftast hindrar den från att göra detta, (speciellt om vi är stela och har ont själva).

Vi ber den att gå med halsen böjd genom att göra den illa i munnen samtidigt som vi dunsar dem i ryggen och skadar den med vassa metallgrejor i sidorna, alternativt hårda sparkar i sidorna (undantag finns såklart).

Vi har säkert alla råkat ut för att en häst visar sig ha pålagringar i leder, kissing sspines, kotledsinflammationer etc. Vet ni att dessa uppkommer inte på en dag. Det betyder alltså att vi under låååång tid utsatt hästen för plågor genom att rida den fast den har ont.

Hästar är snälla djur. Om jag blivit utsatt för det där så hade jag gett tillbaka och slutat som korv alternativt blivit skickad till en horsbreaker.

Vet ni att det finns bara vid ett tillfälle som hästen av naturen  frivilligt böjer på nacken och spänstar och böjer sig och springer runt i cirklar och gör skolor ?

Vet ni när det är? Jo, det är när en häst försöker imponera på en annan häst. Eller när den är otroligt GLAD!!!

Ni inser ju säkert själva att det är bäst att försöka få hästen att göra saker av sig själv på ett sätt som den gillar? Träning blir liksom så mycket lättare då.

Översatt till klarspråk så innebär det att man vid hästträning måste hitta på sätt att träna på som gör hästen glad eller få  hästen att försöka imponera på oss.

Då blir träning LÄTT och kul för bägge parter.

Om du har en häst som inte ser en anledning att försöka imponera på dig eller som inte är glad när ni tränar så måste man ju få den att göra dessa saker genom tvång i form av malande skänklar, sågande händer etc.

Gissa vilket sätt som ger snabbast resultat? Som skapar en trevligast häst-ryttar relation?

Exakt. Så klart så måste man försöka få hästen att se dig som en glädjespridare som man vill imponera på.

Jag gillar att tänka i musik. Den här låten symboliserar bra vad jag menar. Mannen som sjunger får kvinnan att göra mer och mer och mer, bara genom psykisk påverkan.

Så dagens tankenöt är alltså hur du blir denna person? Lyckas du med detta så får du ALLT hästen överhuvudtaget KAN ge dig.

Innan man ens tänker på att komma hit så måste alla fysiska hinder övervinnas. Hästen måste vara frisk.

En frisk häst går villigt framåt. går den inte framåt så måste man felsöka. Benen tex, de ska alltid vara iskalla och utan gallor. Hovarna ska vara hela och med rätt vinklar. Pälsen ska vara blank, hullet på hästen ska vara perfekt, utrustningen måste sitta perfekt, hästens naturliga behov av utomhusvistelse med kompisar i en STOR hage måste vara tillfredsställda, foderstaten måste vara bra. Ja…kort sagt, hästens grundläggande behov måste vara tillfredsställande. Och så måste ju givetvis vi ryttare kunna rida, dvs sitta mitt på hästen utan att glida runt, utan att dunsa i dens rygg, utan att omedvetet eller medvetet dra i dens mun…. Tja listan kan göras lång.

Sååååå, vad kan du åtgärda först för att nå målet, en glad häst som försöker imponera på dig?

Dela gärna inlägg på bloggen och hjälp till att sprida lite klokskap till hästfolk.

av Lindah

Ett svar på ”Hur motiverar du din häst?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *