(Detta inlägg publicerades ursprungligen 2017)

Hältor är ett otyg. De kan uppkomma på grund av yttre omständigheter, tex att hästen går omkull men hästen kan även bli halt pga hur den rör sig när den bara skrittar omkring. Lederna är byggda för att röra sig på ett visst vis, rör de sig annorlunda än naturen tänkt så blir hästen halt. Om hästen kanske ännu inte blivit halt men man känner att det finns ett problem i ridningen så är det smart att ta sig en titt på hur hästens ben rör sig.

Finns där något som ser orytmiskt ut?

Skruvar hästen onödigt mycket på sina bakben när den skrittar?

Syns framför allt i svängar men på riktigt okoordinerade hästar så syns det även på rakt spår. På rakt spår så bör ju bägge bakbenen röra sig likadant, men ofta så är det ett bakben som liksom skruvas i nedsättningsfasen.

Visste ni att det är fullt möjligt att med enkla koordinationsövningar från marken är fullt möjligt att ”programmera” om hästens rörelsemönster? Det är en god ide att göra på hästar som känns lite konstiga i ridningen eller som blir halta igen och igen. Vi jobbar med det i samtliga kurser på ett eller annat sätt men det är i Arbete vid handkurserna som vi lär oss att SE svårigheterna som uppkommer.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *