Grunden i alla former av träning man gör är avslappning. Först därefter kan man göra annat, men som sagt var, avslappningen kommer alltid först. Utan den så har du ingenting. Dels så är en icke avslappnad häst ej mottaglig för information, centret för inlärning är inte tillgängligt. Rent praktiskt så innebär detta att det du lär den inte fastnar så du måste lära den samma sak varje gång du jobbar med den och det är ju lite trist. Inte bara för dig utan framförallt för hästen. Tänk att varje dag bli tjatad på gå fram, gå på tygeln, böj dig, trampa under dig etc.
Eh.. Men vänta nu, det är ju så de allra flesta har det, det har jag förstått när jag läser i olika hästforum. Det är liksom det normala att man tjatar om saker dag ut och dag in. 
Jag personligen hade dött av tristess om jag var tvungen att träna så. Och om jag vore häst så hade jag snabbt som attan skaffat mig pansarskinn och gjort mig oemottaglig för tjatet, stängt in mig i en bubbla och bara försökt stå ut.
Eh…(igen) vänta nu, det är ju så det är 🙂 Det är ju därför man anklagar hästar för att vara hårda i munnen, skänkeldöva, att de behöver andra bett och nosgrimmor, att de är lata etc.
Men vet ni.. Det BEHÖVER inte vara så. Hästträning kan vara allt annat än tjat. Det kan bestå av att du varje gång du tränar din häst så lär du den en enda sak och att denna sak då fastnar för evigt. Då är hästträning enkelt, hästen slipper stänga av utan kan förbli så mjuk och fin som hästar är innan vi förstör dem. Ni vet de där flugorna som hästar är så irriterade på när de kryper på deras kropp, samtidigt som du behöver använda kilon och hekton för att överhuvudtaget få den att reagera, det är ju rätt ologiskt eller hur?
Det är sånt jag pysslar med, det är enormt givande. Det viktigaste av allt är som jag skrev avslappningen, först måste du ha den och sen kan du gå vidare.
Det här passet varade i 5 minuter, han var lite upprörd i början eftersom hans brudar var kvar i hagen. Vi tömkörde i skritt på fyrkantig volt. Eftersom målet var avslappning så slutade vi här, när jag fick en frust och en halslängning. Svårare behöver det inte vara .

Felet de allra flesta gör i detta läge är att man fortsätter träna fast att målet är uppnått. Det bästa en häst vet, målet för en häst är att sluta träna, om den vet att när den gör sitt bästa så slutar du, då kommer den att vilja komma dit så fort det bara går. Därför ska du sluta när den börjar göra rätt, men inte tvinga den att fortsätta göra rätt. Detta är något av det svåraste att få folk att förstå och acceptera har jag märkt.

Är du intresserad av att lära dig mer om hur man tränar med detta tänk så har vi massor av kurser på olika tema. Samtliga är online och kan därför göras när du vill, var du vill och i helt egen takt, då du får behålla kurserna hur länge du vill.

Önskar du träna ”på riktigt” så har vi instruktörer lite varstans i vårt avlånga land.

Arbete vid hand, (där tömkörning ingår)

Horsemanshipkurser, (där du lär dig att behålla lugnet)

Ridkurser, där du tränar din kropp att bli medveten

Fokuskurser, enkla kurser som hjälper dig att hålla fokus

Kroppsmedvetenhetskurser, hjälper dig att kunna kontrollera din kropp

Yogakurser, yoga för ryttare

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *