Jag har haft fantastiska dagar när jag träffat några av mina elever på ”Göteborgsrundan”. Det som är så vackert är medvetenheten hos samtliga. När man skolat en häst i några år så blir han oändligt medveten om sin kropp. Han vet exakt var han har sina bakben och hur man kan placera dessa. Detta gör att den där förvirringen som finns hos oskolade hästar är ett minne blott. Han känner sig sällan förvirrad utan mer stolt över sin starka kropp. Det är så vackert.

Ett okunnigt öga kan tro att hästar som går så här är lata och energilösa. Det är inte så, det finns porschemotorer i skolade hästar, det kräver massa kalorier att gå så här sakta och medvetet, skillnaden är väl att de kan skilja på att gå sakta och medvetet eller att gå explosivt och snabbt. Det är så vackert att se dessa skolhästar. Typ gåshudsvackert för mig.

Här har vi fina Viktor , de är ju så fina att man blir helt lycklig. Här lär vi in öppna för första gången. Går strålande. Hur medveten är den här kungahästen 🙂

Här ser vi en yngre häst som inte kommit lika långt i sin skolning, men man ser ändå glimtar av medvetenhet i henne. Här övar vi på att på ny plats vara lugn och avslappnad i övergångar skritt-halt skritt vilket är en bra övning när man tycker att det är lite läskigt att vara helt ensam på en främmande ridbana 🙂

Här ser vi en häst som är extremt medveten om sina ben och sina kropp, urläcker är han. I själen är han dock en daggmask som ryggradslöst slingrar sig runt. Så här försöker vi göra honom medveten om att han KAN placera benen både rakt (gå på 2 spår) och ”snett” (gå på 3 spår).Det här är svårt för honom. Det här är en flashig gångartshäst. Jag kan inte så mycket om sådana men jag skulle gissa att det är just den här slingriga överrörligheten som skapar den fantastiska gången. Man måste bara lära sig att hantera den vilket alls icke är lätt.

Fortsättningen på medvetenheten gjorde vi i galopp.Här kan man verkligen se att logiskt långsamt skrittarbete absolut inte innebär att all gång försvinner utan tvärtom, den framhävs.

Det roligaste med mina elever är att de är så olika, det är allt från skogsmullar till hårt satsande dressyrryttare och hoppryttare eller gångartsryttare på Islandshästar. Omväxling förnöjer säg det och jag kan bara hålla med. I love it.

Jag är lite dålig på att uppdatera bloggen med lektioner men däremot så är jag flitigare på Instagram, följ mig gärna där.

Jag hoppas att ni njuter massor av värmen vi har nu, ta gärna ett bad eller två med hästarna, det förtjänar de 🙂

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *