Vår lilla Påni tränar vidare på att bli en ridhäst. Ridning tränar vi självklart men det är det lilla. Det finns så otroligt mycket som en ridhäst måste kunna för att bli en stark, trevlig, trygg och hållbar ridhäst. Därför tränar vi mest från marken. Vad man tränar är inte så noga men det måste vara roligt 🙂 och bidra till att göra hästen stark, hållbar och smidig.

Pånin har utvecklats på ett positivt sätt. Hur hästar utvecklas ser man främst på dens kroppshållning utan ryttare.
 

En trygg häst vill jag ha så mycket miljöträning sysslar vi med, här leker vi med bollar. Den stora bollen var läskig först, men sen vande hon sig vid att ett stort läskigt föremål kommer rakt emot henne. Detta kan sen enkelt överföras till vilket stort läskigt föremål som helst om kommer emot hästen, bilar, motorcyklar etc.

Frihetsdressyr är bra att träna på då det är väldigt viktigt att kunna träna hästen allsidigt. Om den tex får skav någonstans i framtiden och inte kan ha sadel, träns etc så är det praktiskt att kunna träna den ändå. Dessutom så har jag en tanke på att det inet kan vara nyttigt att alltid träna med en gjord runt magen. Jag inbillar mig att detta effektivt hämmar blodcirkulationen. Så för en friskare häst bör man träna ofta utan cirkulationshämmande utrustning.

Vi tränare vidare innan Pånin får njuta av några månaders sommarlov där hon får smälta all lärdom. Det är viktigt att ge unghästar pauser lite då och då och att inte träna dem för mycket. Vi tränar i snitt 1,5 timmar i veckan. Tränar man mer får man lätt bakslag.

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *