Så roligt att diskutera med mina duktiga ryttare. De blir klokare och klokare för varje dag som går 🙂

Ryttare lägger ut en film när hon rider: ”Här sitter jag och jobbar med högerbak som vill smita efter så jag sitter definitivt med spänning i höften, när jag inte gjorde det så gick det inte att hålla henne på spåret. Vi jobbade även med att ta med innerbogen i ett ledande tygeltag senare.”

Jag: ”Intressant. Det stela sitter i hasen höger bak. Känn igenom leden manuellt och kolla om den är böjbar. Tänk även på att för att ett bakben ska kunna aktiveras så måste den ha huvudet framför bakbenet.här har de huvudet åt vänster men du försöker jobba med höger bak. Mission impossible ?nu får du tips som ligger långt efter kursen du nu går ?”

Ryttare: ”Så tydligt också att han måste ha huvudet åt höger för att kunna jämna ut bakbenen.
Ska testa att känna manuellt och jämföra med vänster, sånt har jag aldrig gjort så det blir bra träning!
Det här är också en sån häst som kan ha fastnat i sin snedhet. 10 år och bara åkt på någon gång då och då. I vänster varv fick hon gå utåtställd och i hörnen la jag på ytterskänkeln när högerbak skulle kliva fram. Hörnet blev lite piruettkänsla. ”

Jag: Hela hästens problem är det oböjliga höger bak, allt annat är symptom på det”

Ryttare: ”Rapport som utlovad: Lika böjbar has i båda bak.
Idag var det hennes första uteritt NÅGONSIN på schemat. Hon är inte rädd för någonting utan det var bara kolan som vi fick jobba oss förbi. Bjöd på både trav och fantastisk tölt på hemvägen. Lång fram= trav, lång bak=tölt och ibland när hon valde traven så experimenterade jag med lite slutahjälper och att släppa igenom i höften så kom tölten. Det enda som begränsade hennes gångarter var bjudningen så här blev vikten av FRAM ännu tydligare.”

Jag: ” Ja men vad bra. Fördelen med att känna på leder manuellt är att ens dåliga samvete kan lätta en aning, man vet att maskineriet fungerar liksom så det är bara å åk

Ryttare:”Ägaren till denna häst har verkligen skarpa ögon, hon kan inte helt säga vad det är hon ser men hon ser så vansinnigt mycket mer än någon annan jag träffat.
Hon har märkt att halsen kommit upp en aning, att hon inte längre går som en tunglångtradare i utförsbacke i hagen där hon springer ikapp sina egna bogar utan har ändrat teknik. Hon har börjat ana en tendens till manke trots väldigt få pass ännu och har sedan uteritten märkt att hon nu showar mer i hagen, hon ser mer levande ut!”

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *