Och bakom lucka 10 hittar vi ???
Den lutande manken och den bitiga tygeln?

Kim på PA Häst – Logisk Ridning i Värmland och Närke här igen.

Så, den lutande manken. Det här hänger ofta, men inte alltid, ihop med att hästen känns stum/bitig i en tygel. Men varför blir det egentligen så?

Det här exemplet på naturlig snedhet på nyinriden unghäst (före ridning och relativt rakriktad efter ridning rakt ut i skogen), är ju bara ett av alla sätt hästen kan vara sned på. Men om vi studerar bilden så kan vi koppla ihop lite saker som vi gått igenom i tidigare luckor.

❄️Manken lutar åt höger
❄️Bålen är roterad så att vänster rygghalva är lång och låg, höger är kort och hög
❄️Höger höft (och bakben!) är lite längre fram än vänster höft (och bakben) (hästen har tappat vänster bak)

Dvs, den här hästen är förberedd att svänga åt höger – hela tiden! (om än INTE en rakriktad och korrekt böjd sväng) Om vi då vill rida rakt fram, eller åt vänster, kommer vi instinktivt behöva hålla emot i vänster tygel hela tiden. Med andra ord, vi upplever bitighet/stumhet i tygeln.

Så länge vi inte med vår sits påverkar hästen att ändra sin kropp för att gå rakt eller åt vänster så kommer den där rakritningen utebli och dragkampen fortgå. Och visst är det väl trevligare att rida från sitsen än att behöva ha en dragkamp i tygeln? ?

Är din häst bitig i någon tygel? Kan du se om manken på din häst lutar åt något håll? Eller om den är mer diskret, drar den gärna mot ena dikeskanten vid en uteritt? Mot sargen i ena varvet? Mot mitten av ridbanan i ena varvet? Hänger det ihop med hur den står när den betar? Eller hur den placerar sina bakben när den stannar?

Gå gärna in och kommentera i originalinlägget på Facebook.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *