Ny vecka, nya utmaningar. Nu har vi fått snö här i Växjö. Massa snö. Är det någonting man kan säga om den svenska vintern så är det att den är omväxlande….

Jag lägger ingen värdering i ordet omväxlande dock , jag har hört att man ska fokusera på positiva saker 😉  Jag vill dela en positiv känsla med er, det är två filmer som jag fick av en av mina superduktiga elever. Jag vet att hon åker till ridhuset för att rasta av sina hästar en aning och alla som någonsin har haft formel 1 halvblod vet att det brukar gå vilt till när man i den frusna vintern äntligen kommer till ett ridhus och hästarna får känna fast mark under fötterna. Jabba Dabba Dooo brukar det bli. Men det blev inte så den här gången. De var liksom alldeles lugna och fokuserade bägge två. Magiskt. Jag vet hur otroligt mycket tid det ligger bakom att få Formel 1 hästar så här lugna. Eoner av tid. Såna hästar blir inte lugna gratis utan de måste aktivt lära sig att vara lugna. Om de inte är lugna så är det svårt att träna seriöst. Det är sjukt störigt när ryttaren hela tiden måste sitta på sin vakt för att kunna plocka ner den nyexploderade hästen på marken igen. Nåväl, jag visar er filmerna här. Filmerna visar för mig harmoni. Det är vackert. Dock har jag förstått att det är svårt att veta vad som är bra? Vad är bra i den här filmerna förutom att hästarna är lugna?

T.ex så kan man titta på hur öppet där i vinkeln mellan hals och ganash, det gör att hästarna kan andas. De har ändå en vackert böjd hals men  är inte ihopdragen. Jag gillar dessutom att de har rörliga halsar, söker sig lite neråt ibland och ibland lite mer fram. Man får aldrig låsa fast en hästhals eftersom halsen består av muskler som behöver röra på sig för att inte drabbas av obehaglig mjölksyra. T.o.m i dressyrprogram så har man en halslängningspaus efter ett par minuter. Så bör man alltid rida hästar.

Ni kan se att alla leder i bakbenen är böjda i alla faser av stegen.

Deras framben är lätta, de liksom skrider fram. Det betyder att de bär sig.

Ryttaren sitter i hästarnas balans, det kan ni se på tex att vinkeln mellan ryttarens rygg och hästarnas bakdel aldrig blir mindre än 90 grader.

Är du intresserad av att lära dig se? Titta på  Lär dig se kursen.

De här filmerna visar inget fancy utan mer bara harmonisk ridning, typ en torsdagsjogg :-). Enligt mig så är det så att först måste man ha harmoni och sen kan man göra fancy grejor.

Hästar som rör sig så här spänstigt blir typ aldrig halta. Det beror på att man använder sig av hästens naturliga stötdämpningsanordning.

Är det verkligen så himla viktigt att ridning är harmonisk? JA!!! JA!! Och ännu mera JA!!!!

Jag letade upp ett gammalt inlägg om det här med harmoni. Inlägget handlar förvisso om människor men hästars imunsystem funkar på samma vis. Det här innebär att ju lugnare du kan få din häst ju lättare är det att hålla honom frisk. En frisk häst kan man träna regelbundet utan avbrott. Det här är ju någonting som borde vara synnerligen intressant för alla som önskar tävla med sin häst. Lugn och trygg och harmonisk häst är viktigt. Om man är en proffsryttare som skiter pengar eller som har många hästägare som kan köpa nya hästar hela tiden så är det inte så viktigt att hålla varje individ harmonisk och frisk. Man bara tar en annan häst när den gamla går sönder. Men för dig som har en enda högt älskad individ, för dig är det här harmoni av yttersta vikt.

Det finurliga är att hästar är speglar av oss. Om du är hysterisk och uppe i varv och anklagar din häst för en massa olika saker mest alltid, då kommer din häst att vara just så, han lyssnar på och följer din profetia.Saker som man ofta hör säga som hästar är tex:

*Han är så rädd för transporten (egentligen har han en ägare som får ångesttankar bara hon tänker på transporten)

*Han är så rädd för brevlådor (egentligen så har han en ägare som VET att hästen kommer att hoppa åt sidan vid brevlådorna)

*Han vägrar gå i form (egentligen så har han en ryttare som försöker dra honom i form med hjälp av tyglarna)

*Han knäpper av och går bakom lod (egentligen har han en ryttare som är för dålig på att rida bakifrån)

Ja ni förstår, listan kan göras lång. Grejen är att om ryttaren har de här tankarna i månader och år så skapar hon och hästen sin egna sanning. Hästen bekräftar ägarens påstående. Det liksom ÄR så, ryttaren har rätt. Punkt.

Ja, det är kanske så, men hur kommer man ur det då? Sänk kraven på er. Gör något annat, börja om. Finn harmonin, finn glädjen. Man MÅSTE inte ha nått en viss nivå om det innebär obehag för en av parterna att vara på den nivån. Varje ekipage måste finna sin egen nivå, en nivå där bägge har roligt. Det här dock oerhört svårt. Att börja om, att acceptera att man inte är på den nivån man vill vara. Men vet du vad? Det är just där och då, när du accepterar detta som ridning och hästar blir roligt. Om man inte kan något så har man ju galet mycket kvar att lära sig. Man öppnar sitt sinne. Man kommer ur katastroftänket, man slutar vara en profet som förutspår framtiden. Man börjar leva här och nu precis som vår gode vän hästen. Då börjar man närma sig det där jag skrev om i det länkade inlägget ovan, Rid dig Frisk.

Min filosofi är just att börja om. Sudda bort allt gammalt och ge sig själv en helt ny start. Alla mina kurser är så. De förutsätter att du inget kan vilket innebär att du inte har något att bevisa för någon. Många tycker att detta är en oerhört befriande känsla. Vissa blir dock frustrerade av det, då är man ännu inte riktigt där vilket så klart självklart är helt okey. Man kan och bör aldrig tvinga sig att göra något som man inte riktigt vill.

Men för dig som är trött på att alltid bråka med hästen, trött på att bända/tvinga hästen till att göra olika saker, trött på att kroppen inte lyder, att sittbenen lever sitt helt egna liv liksom skänklarna som liksom flaxar omkring lite varstans, hästen är högt och lågt och överallt, ingenting fungerar. Ta chansen att börja om. Använd hästen som Friskvård både för din skull och hästens skull. Nästa kursstart är 3 Mars, du hittar alla kurserna här. Du kommer att se att det finns många sätt att börja på. Du kan börja med en ridkurs och få koll på skänklar och bäcken, eller så kan du börja jobba med hästen från marken eller så kan du jobba helt utan häst i våra kroppsmedvetenhetskurser. Valen är många och beslutet är ditt.

Bifogar en film på våra ponnyer. De är så dumma, de är jättejätterädda för stockar som ligger stapplade på marken. De spänner sig alltid och hoppar till när vi går förbi sådana. Jättefjantiga hästar eller hur? Eller så är det så att de gör så bara när jag står bredvid dem. De är inte alls så när dottern är bredvid dem…. Jag kan ju fortsätta att anklaga hästarna för att vara dumma, eller så kan jag ju kanske erkänna att jag är från Skåne och knappt har sett träd i flock, absolut inte hela flockar som ligger döda på marken. Tänk om de liksom rullar iväg och krossar mig 😉 För alla kan ju se hur rädda de är för stockhögen när dottern håller i dem…. Har du koll på vilka rädslor du utlöser hos dina hästar?

Nåväl, alla kurser är uppdaterade och nu laddar vi för fortsättningskurserna 3 Mars. Skicka in ett ridprov eller handprov om du vill gå vidare med kursandet. Skicka gärna in filmen så tidigt som möjligt så att du hinner göra ett omprov om jag ser att det är något mer du behöver träna på för att gå vidare. Du hittar provbeskrivningar på länkarna ovan. Det blir även en start på fortsättningskurserna i Maj för er som inte vill gå vidare nu.

Må väl//Lindah

av Lindah