kissing spines, svankande ryttare ger svankande häst, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, kiropraktik för häst och ryttare

Det kom MASSA frågor på inlägget om svank och det är otroligt svårt att svara på detta på ett enkelt vis. Jag gör ett försök att skriva detta enkelt men jag är inte säker på att jag lyckas skriva så att folk förstår, men jag gör mitt bästa.

Att inte gå på bogarna betyder ju att den ska gå på bakbenen? Men vad innebär det? Den kommer ju alltid att gå på 4 ben och därmed alltid belasta frambenen också….. Skillnaden på fram och bakben är att bakbenen kan svikta i och med att skelletet lixom ligger snett mellan lederna så att det är enkelt att böjja en led och därmed få en form av stötdämpning. Rent tekniskt sätt så om man trycker på en hästbak ovanifrån så kan man trycka ihop den ganska rejält utan att skada något, det enda som händer är att lederna böjjer sig. kolla på skelettbilden.

Frambenen däremot är raka och trycker man på dem ovanifrån så har man inte alls samma stötdämpningssystem här som ni ser på bilden ovan.  Bogen kommer att pressas framåt och då kommer ju hästens framben att hamna in under hästen= gå på bogarna

En häst har inga nyckelben. Det innebär att frambenens skelett inte sitter ihop med resten av hästens skelett. Frambenen slutar i hästens bogblad som ligger utanpå dens revbenskorg men är inte skelettmässigt fäst här vid.De är som en fristående enhet som hålls på plats med muskler och senor.

Bakbenen fäster i bäckenet liksom ryggraden och i andra änden på ryggraden sitter hästens hals och huvud. Detta innebär att om hästen tar mer vikt på bakdelen så att denna viks ihop i bakbenets alla leder så kommer bäckenet att följa med i denna stötdämpningsmekanik och dess bakre del kommer att sänkas och dess främre del kommer att höjjas och då följer ryggraden med uppåt och tar med sig allting ända fram till hästens nacke. Eftersom frambenen inte sitter fast i denna mekaniska anordning så kan ryggraden och revbenskorgen fritt flyttas upp och ner mellan dessa.

Om vi ryttare inte hindrar denna mekanik så innebär det att ju mer vikt den tar baktill, dvs ju mer sviktande den blir bak så kommer den att bli högre framtill och då avlastas hästens framben när dessa inte längre måste bära vikten av resten av hästen. Då kommer bogen att sluta pressas framåt och frambenen kommer att bli friare och rörligare. Man kan säga att den slutar luta sig på bogarna (frambenen kommer att befinna sig mer rakt ner under hästen istället för vara bakom hästen så att säga).

Vi ryttare kan hindra denna mekanik på 1000 tals olika vis. T. ex genom att låsa fast dens huvud i en alldeles för hög position så att den börjar svanka. Eller genom att dra den i innertygeln så att den börjar luta inåt och måste låsa sig för att inte ”falla”, eller att sitta fel eller att såga och bända ”ner den på tygeln”……. Lång lista det här… Tar det en annan gång…




Tänkte fortsätta prata om  ryggen för det är det som man ska fokusera på. Hals, bogar och framben har mycket lite med form att göra, det hoppas jag att alla förstår vid detta laget. Här nere har jag lagt massa bilder. Jag har klippt bort alla ryttare för jag vill inte att någon ska känna sig uthängd. Jag vill inte trycka ner någon eller såga att någon gör fel, jag vill bara visa och få folk att börja tänka.

Glöm aldrig bort att bilder är ögonblicksbilder och en bild visar bara en sanning just i den sekunden bilden togs, döm ALDRIG ut ett helt ekipage efter en bild.

 

undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (1)  undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (3) undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (14)

 

De tre bilderna ovan visar trevlig bakbensaktivitet i extremsamling. Notera bakkotorna, hur nertrampade dessa är, dvs de bär vikt. Bägge bakbenen är långt in under hästen, det är trevliga muskelbullar runt hästen bakkknäsvansarna hänger neråt. Den vita är bäst enligt mig för den har verkligen ingen hängmage, bara tjock och ihopdragen arbetande mage=den har ett vinklat bäcken.  Den gråa är sämst.

 

undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (15)  undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (12)

Här ovan har vi STORT undertramp av ett bakben och det andra är bakom hästen. Så ser det ut när hästen springer fortare. Det undertrampande bakbenet blir ju som ni ser totalt osviktande då. Svansarna pekar bakåt, dvs bäckenet är inte vinklat på rätt sett. Samling och fart är det svåraste att få till, typ omöjligt? Detta är undertramp utan samling.

undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (4) undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (5) undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (6)

Här ser vi min gamla travare som är död sedan många år tillbaka på grund av hovbroskförbening, ditridet av mig själv…. Det bärande benet på första bilden bär förvisso massa vikt men om ni kollar på svansen så pekar den uppåt och det andra benet är alldeles för långt bak, dvs totalt obärande(bäckenet ej vinklat. Den andra bilden har jag ”samlat” honom, dvs dragit framtill och sparkat baktill. Notera hur han har bakbenen visserligen bredvid varandra men bakom sig (jämför med de tre översta samlingsbilderna) och kolla hur bakkotorna är närmast obelastade. Han hade kroniska inflammtioner i höftlederna och otroligt ont i sin rygg (konstigt va? ). Den sista bilden visar ganska okey bakbensverksamhet, men inte heller här ”bär” han ju någon vikt på bakbenen (kolla kotorna) och notera hur svansen pekar och notera hur magen hänger. Dock ser han inte jättesvankig ut men han var väldigt bra byggd så det ser bra ut fast det inte var det. Bättre att kolla på magen, där är det svårt att kunna luras exteriört sett.

 

undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (10) undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (11) undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (2)

Här ovan ser vi 3 hästar. Alla har hängmage, den i mitten har svansen pekande uppåt och man kan också se på bl. a. dens haser att den är den hästen med minst kroppsuppfattning bland dessa tre, dvs minst skolad. Ingen av bakkotorna på dessa tre bilder bär någon vikt.

undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (13)   undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (16)

 

Här ovan ser vi två bilder varav den första inte har någon hov i marken, alltså kan vi inte bedöma så mycket på den. Den andra bilden visar konstiga saker. Maximal svank, maximal hängmage, men den har kroppsuppfattning (dvs någon har försökt lära den saker om dens kropp). Bär ingen vikt på bakbenen om man kollar kotan som den står på, men det lyfta benet visar kroppskontroll. Svansen hänger dock avslappnat nedåt vilket borde betyda vinklat bäcken. Som om man tränat vissa delar av den men glömt bort att korrigera ihop hela hästen?

Säger igen..Detta är ögonblicksbilder, döm inte hela ekipaget utifrån dessa. Använd dem som läromedel.

Vad jag ville säga med detta långa inlägg är att en häst föds, lever och dör på bogarna, det är väldigt sällan den inte är på bogarna…. Men skolningen av hästen innebär att få igång en sviktande bakdel, men det gör man inte på en kafferast. Den sviktande bakdelen är en automatisk process som finns i hästen, det är inget man måste bråka om eller tvinga. Det kommer när det kommer. Det enda vi människor måste göra är att inte hindra denna mekanik.

Kommer i fortsättningen att lägga alla mina hästinlägg i denna här Facebokgruppen för att inte ”skräpa ner” i andras grupper. Alla är välkomna.


av Lindah

6 svar på ”Vad innebär det att INTE gå på bogarna?”
  1. Hej Linda! Vilka kanon inlägg du skriver ang form, bakdriften och liknande..
    Jag har länge funderat varför min hästs kotor ligger så långt ner och nu har jag fått förståelse av det, i galoppen och hoppningen så ligger kotorna väldigt mycket..

    Vad kan man göra för att få kotorna att ligga ”mindre” ner mot backen? När jag läste om din häst som hade fått skador av det så blev jag genast lite orolig att det själv kommer hända min ponny :'( Jag vore väldigt tacksam på svar! Vill du så kan jag skicka bilder från alla gångarter + hoppning så kanske det är lite lättare att se för dig, har även filmer och så. Vore guldvärt ifall du svarade och gav mig tips och råd!

    MVH Sandra Ledin 😀

  2. Det enda som gäller är att börja lär dem att ta vikten på bakbenen… vilket inte är så bara….. Och det är så otroligt svårt att ge råd över nätet utan att ha sett hästen och ryttaren på riktigt. Råden baseras ju på hur just din koordination är uppbyggd och hur hästen svarar på det och…… Men jag kommer att skriva om det, hur man gör men bara generella råd. Personliga råd som gäller just DEN ryttaren vågar jag bara ge på plats. men ett litet råd är att aldrig rida mer än 10 meter utan att göra något, byt gångart, gör halt, gör en volt, gör en piruett…. Då kommer de ur sin framtung het.

  3. Hej,du skriver om bäckenet och vi som har ridtravare har ju en utmaning då de är byggda på ett ”felaktigt” sätt för att bära sig som du beskriver. Tips? Tänka på? Övningar? Undvika? Osv.
    Tack för en lärorik blogg 🙂
    Vh Mona Edin

  4. Undvika böjda spår i trav och galopp. Skritat kan man göra på vlt men aldrig trav och galopp. Undvik så klart nedsutten trav och försök inet göra en dressyrhäst av din fina travhäst, de är de inte byggda för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *