Jag blir ofta anlitad för att man har problem med sin häst. Ett av de vanligaste problemen är att man har svårt att rida ut med sin häst, den hoppar och skuttar och vänder och fryser fast och..och…. Om man nystar i det hela så gör den typ likadant i paddocken eller så är den faktiskt väldigt lat där och går knappt fram.

Allt detta är problem som faktiskt oftast sitter i ryttaren. Okey att hästen kanske inte är riktigt förberedd för att vara en ridhäst vilket tyvärr är vanligt. Vi har ju en ridkultur som går ut på att oskolad ryttare rider in och utbildar unghäst vilket sällan slutar bra. Jag brukar säga att om man är redo att utbilda sin unghäst så ställer man inga ”dumma” frågor på hästforum ;-). Det viktigaste när man rider in eller utbildar en häst är att man är 100 % säker på sig själv och att man är orädd. Om man inte är det, dvs om man är osäker på sig själv och lite rädd så får man en häst som är likadan, den lär sig liksom inte bara av det vi tror vi lär den när vi drar och sparkar på den i olika variationer utan den lär sig även att härma vår kroppshållning och vår sinnesstämning. Och ja, det här sker vare sig vi vill det eller inte. Det är lite så som vi säger om barn, de gör inte som vi säger utan som vi gör (är).

Men om vi återgår till det första, problem med att hästen tittar och hoppar och skuttar när vi rider ut (vi låtsas att hästen är inriden av en bra ryttare och egentligen kan) det sitter mycket i ryttarens fokus. Jag filmade tyvärr inte första uterittsförsöket men det ingick mycket kaos, speciellt när de skulle förbi den hästätande grävmaskinen 😉




Om ryttaren är modig som tjejen på filmen är så är det lätt fixat, det går typ på några minuter, hon behöver bara rätt instruktion. I detta fall, sluta titta på saker, ha en plan och följ den, låt dig inte gå igång på vad hästen gör. RID för tusan :-)Här använda vi det mycket trevliga fotfolksgänget som distraktioner på ridbanan. Ryttarens instruktion var att skita i allt, rida och när det känns som att hon har koll så skulle hon rida ut och behålla samma fokus.

Vanligt när man har en tittig häst är att man försöker rida på tider när det är lugnt, rida på ställen där inget finns att titta på men ärligt talat så hjälper ju inte det problemet. Man bör inte undvika det som är svårt, man måste ju igenom det. Många är de som försöker att få hästen lugn när det är lugnt. Men det har ju tyvärr ingen effekt på hästen annat än när det är lugnt, dvs man blir väldigt begränsad i sin ridning, tolerans nivån sänks istället för höjs. Lugn i lugnet har man liksom aldrig någon nytta av. Lugn i kaos däremot, det är en bra grej. Men kräver som sagt var att man är modig och säker på sin sak. Den här övningen blir inget bra om man har en häst som är dåligt inriden, dvs en som går emot skänklar och tyglar, dvs en som inte lyder. Om du måste banka fram den så har du skapat stress och ovilja hos hästen. Så först måste hästen vara väl inriden, SEN kan du göra det här. Den här hästen är en sjukt klokt arabkorsning, lyhörd som bara den och i grunden bra grundtränad vad gäller miljötränad och att lyda hjälper. Därför kunde vi göra det här.

När vi testad att rida ut , så var ju problemet löst så då övade vi lite mer fokus resten av lektionen. Fokus kan man aldrig få för mycket av tänker jag 🙂


Men innan ni testar det här, tänk på att hästen måste vara väl grundriden och du måste vara modig. Är det inte så så måste du öva ditt fokus på andar vis. Du kanske inte är redo att rida ut än och din häst är kanske inte redo att ridas ut än. Det är ingen skam i det, vi är som vi är. Att bli en bra ryttare innebär inte att tvinga sig till saker man är rädd för utan det innebär att gradvis bygga upp sitt självförtroende, sin ridteknik och sitt fokus. Fokus måste man först träna in i lugn miljö, ibland i många år. Fokusträning kan även se ut så här.

Eller så här

Så du tränar ditt (och hästens) fokus bäst genom att träna på enkla saker, som upprepas igen och igen, där du inte blandar in en massa olika saker utan låter dig själv och hästen lägga all fokus på något enkelt, där det inte ingår att du gör alla rörelserna från ridhandboken utan nöjer dig med en per pass. Då får du hästens fulla fokus, du tränar dig att vara i fokus under lugna former.

Känner du för att utveckla din ridning och ditt fokus? Titta på våra kurser i ridning och arbete vid hand. De startar första fredagen varje månad och du anmäler dig via paypal på länkarna eller genom att maila mig på blog@lindah.se

 




av Lindah

2 svar på ”Tittig häst eller ofokucerad ryttare?”
  1. Du är helt otrolig . Jag blir så inspirerad . din kunskap vilken man inte kan ta miste på Att följa filmklippen var man ser allt som händer då du guidar ryttaren . SÅ GRYM . . Det är nu jag hade önskat bo på Fastlandet .

  2. Men oj vilka snälla ord, tusen tack 🙂 . Som föredetta öbo så har jag full förståelse för längtan till fastlandet. Jag bodde 5 år på Gran Canaria 🙂 Vilken ö bor du på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *