Tänkte på det när någon elev klagade om tappskor och en annan över hovsprickor. Efter sommaren och en bra bit in på hösten så får ni stå till svars för följderna av dålig hovvård på sommaren. Det är inte dålig hovvård så som vi tänker vanvård men det finns lite saker att tänka på.

Ni kan inte smörja en torr hov med salvor eller oljor och tror att det ska hjälpa. Det är viktigt att förstå att man kan aldrig påverka hoven som redan är där. Man kan bara ge hoven som ska växa ut bättre förutsättningar.

Att ge dyra fodertillskott i tron att man ska stärka en hov som smular sönder sig är dömt att misslyckas. Det är samma sak där. Vi kan bara påverka hoven som ännu inte finns med foder och det är inte enstaka fodertillskott som påverkar hoven utan det är hela foderstaten.

Om man vill slippa alla dessa ack så vanliga torra hovsymptomen med tappskor och hovsprickor så är bästa rådet jag kan ge er att se till att hela sommaren så måste er häst stå i vatten med hovarna flera gånger om dagen för att hålla hovarna fuktiga, mjuka och spänstiga. Enklast åstadkommer man detta genom att låta området hos hästarnas vattenbalja vara geggigt, låt karet svämma över vid påfyllning helt enkelt. Det geggiga området måste vara så stort att alla hästens fyra hovar tvingas att befinna sig i vattnet när hästen ska dricka. Det här kan tyckas som ett löjligt enkelt råd men testa, skriv ner tipset till nästa sommar och njut av en höst utan sedvanliga tappskor.

Det finns givetvis andra anledningar till att hästar tappar skor men det här är en av de vanligaste.

Är du intresserad av att lära dig mer förebyggande friskvård för häst så har vi en kurs i det. När du gått den kan du gå vidare med kursen som behandlar träning av häst, hur man optimerar träningen, lägger upp ett träningsprogram som tar hästen precis dit du vill.

 

 

av Lindah