pic_0630

Folk är så galet fokuserade på hur hästen har sina huvud. Man verkar helt och totalt glömma bakbenen. Mest beror det nog på att ingen direkt berättat vad man ska titta på. Halsen är så lätt att kolla på, därför gör man det. Böjer hästen på halsen så är det bra, gör den inte det så är det dåligt verkar folk tro.




Så jag tänkte visa lite olika bakbensstudier.

Här nedan ser vi bakben som svänger. Hästens tömkörs så alltså är enda svänghjälpen tömmen, d.v.s huvudpåverkan. Man kan se att hästen enkelt följer med i svängarna, alla fyra fötterna pekar alltid i rörelseriktningen fast denna konstant ändras. Inga bakben är i vägen för varandra. Det här är alltså en välskolad häst.

Här nedan ser vi en häst som har svårt att svänga. Ryttaren kommer att känna det som att hon hamnar på utsidan i en sväng, eller att hästen biter sig fast i en tygel, eller att det känns som hela havet stormar uppe på ryggen. Hästar som rör sig så här med bakbenen har ofta ont i bakknäna och/eller hovlederna fram.

Om man hade försökt att rida en piaff med den här hästen så hade det blivit en sån där ”foglossningspiaff” som man ofta ser på dressyrbanorna. Ni vet när hästen liksom vaggar åt sidorna och har så brett mellan bakbenen att man hade kunnat låta en Shettlandsponny springa mellan dem.

Här ser vi en ung, oskolad ponny med helt normala oskolade bakben. Notera hur hon i svängarna liksom sätter fälleben på sig själv genom att hon råkar placera innerbakben nästan framför ytterbakben. Detta är anledningen till att man bara rider unghästar rakt fram de första åren, det är nämligen dessa okoordinerade bakben som orsakar ryttaren en massa problem i svängar om hon försöker rida på böjt spår innan hästens bakben fattar hur man gör utan att sätta fälleben på sig själv.

Ni som har problem med att hästen i galopp på en volt vill dra utåt från volten vilket gör att du får hänga i innertygeln för att hålla honom kvar har dessa oskolade bakben på din häst. Ironiskt nog så är det så att ju mer du drar i innertygeln ju mer förvärrar man detta problem. När du drar i innertygeln så kommer hästen att placera innerbakben framför ytter bakben. Då kommer hästen att ramla på sina egna bakben vilket han så klart inte vill utan då kommer han att placera sina bakben längre och längre ut från volten, luta sig inåt för att kunna gå utan att snubbla. Då kommer han att förskjuta sin kroppsvikt ifrån bakbenen och till frambenen, främst inner fram och på det viset så skapas kotledsinflammation.

Om man är smart så undviker man helt böjda spår på den unga hästen i annan gångart än skritt de första åren. Fort rider man rakt fram och volter rider man sakta, dvs i skritt.

Många har svårt att förstå den klassiska ridningens principer, att jobba mycket i skritt. Men det här är anledningen. Vi vill först ha bakben som vet hur man går på ett böjt spår och så vill vi ha en ryttare som inte behöver använda grottmännisko verktyget innertygeln för att ta sig runt böjda spår.

Nu kommer många att tänka att jag rider minsann min häst på yttertygeln. Då kontrar jag med frågan; ”Gör du verkligen det?”

Jag ser nämligen väldigt många som rider hästen till yttertygeln med hjälp av innertygeln. D.v.s. man kortar innertygeln tills man får häst i yttertygeln. Släpper man innertygeln så blir hästen utåtställd och tappar all form. Då har du inte hästen på yttertygeln ärligt och då är du galet beroende av innertygeln för att få allting att fungera. Det är då hästen anklagas för att den inte går fram till handen, att den knäpper av etc.

Felet sitter i bakbenen. Fixa i ordning hästens bakben FÖRST, så kan du sen rida runt och leka dressyrekipage. Jag hör ofta folk diskutera dee här problemen, att hästen knäpper av och inte går fram till handen. Förslagen på hur man åtgärdar det brukar bestå i byt bett, eller köp ett dyrt anatomiskt träns, eller träna övergångar eller…tja…

Men mitt råd hade varit att hoppa av hästen och arbeta med dens bakben vid hand kombinerat med att du själv tar ridlektioner som gör att du kommer bort från ditt tygelberoende.

Såå. Börja studera bakben lika mycket som ni studerar hästhalsar så kommer ni att förstå så mycket mer om varför ni får vissa problem med er ridning.




av Lindah