Det där med sadlar är problematiskt. Ett av problemen är  att sadeln glider åt sidan. Detta problem lägger folk massa pengar på, pengarna delas frikostligt ut till kiropraktorer, massörer, sadelinpassare, specialpaddar, laserbehandlingar, magnetbehandlingar och gud vet allt.

 

Det roliga i detta är att sadelinprovaren är en människa man skäller ut och beklagar sig över för att denna inte får sadeln att passa, medan man höjer kiropraktorn och liknande till skyarna.

Jo, jag glömde, man delar även ut pengar till olika tillskottsfoderförsäljare. Tillskotten är tex Djävulsklorot, nypon, grukmeja, glukosamin etc….. (Det låter ju fantastiskt sunt att ge en häst man rider på antinflammatoriska medel.)

Problemet att sadeln glider ställer till en massa problem. Problem som man är villig att lägga ner både tid och pengar på att lösa. Problemet är väl att det liksom inte hjälper än annat än för stunden.

Problemet beror ju på att DU, ja just DU behöver lära dig rida. Att rida innebär i den absolut agrunden att vi lär oss sitta mitt över en häst. Det är en konst som är ganska utdöende har jag märkt.

Be någon gå bakom dig och kolla efter att din sadel sitter absolut mitt under din rumpa och att sadeln ligger absolut mitt över din häst, hela tiden och i varje steg. Be denne också kolla om dina fötter sitter på samma höjd på bägge sidorna.

Om så inte är fallet så har du svaret på varför din sadelprovare är värdelös (vilket hen förmodligen inte är) och varför din häst får låsningar hela tiden.

Dessa låsningar kommer att återkomma ända tills du lär dig sitta mitt över din häst och aktivera dens ryggg.

I förlängningen så leder dessa låsningar till massa problem i ridningen. Hästen blir svårt att böja, får svårt att gå i form, biter sig fast i bettet på ena sidan, blir olydig, oformbar, vägrar på hinder, rusar, tar inte förhållningar, trampar inte, fattar fel galopp.

I en ännu längre förhållning så leder detta till Si ledsproblem, kissingspines, koledsinflammationer, hovledsinflammationer, spatt, bakknäproblem, bogledsproblem, knäproblem….Ja , you name it.

Men vad vi måste komma ihåg är att det gör ONT på din häst. En låsning benämns ofta som bara ett ord, men en låsning gör ONT, ONT och ONT. Liksom ledinflammationer gör ONT. Om en häst haltar så har den ONT. Spatt gör ont, kissing spines gör ont. Vi måste börja förstå att alla dessa ord på sjukdommar och skador gör ont.

Vi måste också börja förstå att det som man måste ändra på är oss själva. Vi som sitter där uppe på hästens rygg. Vi måste lära oss rida.

Det finns vissa ryttare som får dessa problemen fast de inte synbart sitter snett. Dessa hästar har ofta engigantisk manke .

 

Denna manke kan man klämma ner i en trång sadel så att den liksom håller ryttaren på plats utan att hon behöver lära sig rida. Det ser synbart rakt ut men vid en enkel palpation av hästens muskulatur så kan vi enkelt upptäcka en viss ömhet på ena sidan, det är den sidan som bär upp ryttarens snedhet. Sadelbossan trycker oftast mot en sida. Det är den bossan som oftast måste stoppas om av sadelmakaren.

En sån här manke är ju dock inget bra, ni kan se att ryggen är nertryckt och att tornutskotten sticker upp. Denna häst är lätt att sitta rakt på för den har inte sänkt en rygghalva som de rundare hästarna gör. Denna har sänkt bägge.  En sån här häst behöver komma upp med sin rygg, länga sin överlinje, släppa in lite blod och syre i musklerna. Det hjälper inte att fodra upp en sån här rygg med protein, man kan se på resten av hästen att den är i perfekt hull. Ökar man proteinet så kommer den bara att bli fet.

Just det här med att fodra upp dåligt riden en häst med protein är väldigt populärt. Bieffekten av detta är ju dock alla trevliga försurningssjukdommar som formligen exploderat de senaste åren. IR, fång etc.

Men hur mycket man än fodrar upp en sån här rygg så kommer den fortfarande inte att kunna prestera maximalt som ridhäst, låsningarna och ledinflammationerna kommer att kvarstå liksom de ridrelaterade problemen. Dock kan en häst med en sån här häst tyvärr imponera på domare i olika grenar. Jag har sett det flera gånger. En häst med en rygg så låst som går och vinner dressyrtävlingar , hopptävlingar etc…..

Man måste komma åt problemet på det jobbigaste viset som finns. Genom att inse att det är en själv som är problemet. Att man måste ändra på sitt sätt att rida.

Eller så kan man ju fortsätta slänga ut pengarna på att behandla sin häst och ha den på boxvila när den rehabilterar sig, behöva pausa och aldrig liksom komma längre. Det är ju ett val man själv får göra.

Men vi måste börja vara lite mer medvetna om att de där benämningarna på skador och tillstånd hos hästen betyder smärta för den.

 

 

 

 

 

av Lindah

6 svar på ”Sadelinpassning”
  1. Ett annat tips är att det faktiskt finns sadlar som man kan göra sneda för ryttaren så att ryttaren sitter rakare över hästen. Jag har en sådan och den hjälper mig en hel del, jag hoppas dock att jag ska kunna bli rakare med tiden då jag inte var riktigt såhär sned innan min olycka där jag krossade 2 ryggkotor och bäckenet fick sig en rejäl känga.

    Jag jobbar som fasen på att bli rak, och under tiden hoppas jag att denna sadel gör att skadan på min häst blir så minimal som det bara går 🙂 Det kräver ju dock noga sadelkontroller, både för hästens och för min skull om man ska ha en sned sadel för att väga upp snedheten hos ryttaren.

  2. Jag använder måttband när jag justerar stigbyglarna på nya hästar. Om stigbyglarna sitter i jämn höjd så sitter sadeln rakt på hästens rygg ( fast det kontrollerar jag också). Detta är ju precis som nämnts innan ingen garanti för om sadeln är dålig, sned men en snabb åtgärd t ex på ridskola.

  3. Hej! Jag läser alltid dina inlägg och tycker dina synpunkter är toppen. Jag tar till mig det du skriver om och försöker efterleva. MEN varför så tråkig och nedlåtande ton? Alla vi som läser dina inlägg är intresserade och vill göra rätt. Tror vi alla sätter våra hästars välmående framför allt och bara vill lära oss. Tyvärr tycker jag mig se att den här attityden genomsyrar ridsporten. Vi skulle alla tjäna på en förändring.

  4. Den här bloggen är endast till för att få folk som INTE sätter hästens välmående i första rummet. Den är INTE till för något annat än att få folk att börja tänka. Du kommer alltså inte att lära dig något av att läsa denna blogg. Lärdommarna sparar jag till mina elever.

  5. Nu vet vi ju att protein INTE är orsak till IR och fång. I övrigt är det klokt att se över sig själv och sin egen ridning om sadeln hamnar snett men att det alltid är så är en myt. Dåligt anpassad sadel gör att hästen skjuter den snett då det är obekvämt för den, självklart det med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *