Jag tror det är allas dröm. Man tänker att man gör ingenting och hästens dansar under en, hjälperna är osynliga och fåglarna kvittrar och solen skiner och tja..För många känns det här bara som en ouppnåelig dröm, lite som tomten. Varför är det så svårt?

Jag kan ju bara gissa men jag tror att en stor del av anledningen är att vi ger hästen på tok för många hjälper så att den har två val, stäng av sin känsel eller bli tokig typ.

En bra ridskolehäst är ett typiskt exempel på en häst som är bra på att stänga av sin känsel. Inte förrän ryttaren lägger in full krafft i sin hjälpgivning så får hon igenom något som typ är det som man ville ha. Det är inte som ridskolehästen är taskig eller dum, det handlar mer om självbevarelsedrift, den vet ju inte om du är en skumpig nybörjare eller en lite vanare ryttare. Det är säkrast för den att inte lyda allt.

Hästar som blir tokiga av för mycket hjälper är de som säljs som problemhästar, vi har alla stött på en eller ett par såna. Inte heller denna häst taskig eller dum, den har bara inte förmågan att vara olydig utan den lyder alla hjälper ryttaren ger. Problemet i detta är att de flesta ryttare ger oerhört många omedvetna hjälper.

Ibland roar jag mig med att studera ryttare när de rider fram, jag frågar ibland vad de gör just då och då brukar de säga något i stil med att de kravlöst värmer upp. De tror på riktigt att de inte gör något, jag ser dock 100 tals omedvetna hjälper som ges varje minut. Det kan vara vifftande av en häl eller två, lirkande i en tygel, en stigbygel som belastas hårdare än den andra och då får hästen att skjuta ut en bog eller bita sig fast i en tygel. Allting du gör med din kropp och tänker med din hjärna betyder något för din häst, vare sig du vill det eller inte.

Det första man måste lära sig som ryttare är att stänga av alla onödiga signaler vilket inte är varken enkelt eller går snabbt. Det är ganska enkelt att förstå att ju mindre omedvetna hjälper man ger en häst, ju större betydelse får de små medvetna hjälperna.

Hur gör man det då? Tja, många vägar bär till Rom, men det som jag tänker på direkt är att man sällan är i samma fas, rytm eller takt som sin häst. Det här ser man enklast på att när någon rider en lat häst så sparkar man på den konstant och gärna liksom gungar fram den med sitsen. Den pigga hästen däremot, den drar man konstant i munnen.

Alla varelser har en egen naturlig rytm. Om man konstant hindrar hästen från att vara i sin naturliga rytm så gör man den väldigt döv för just de hjälperna. Du kommer att få tjata mer och mer och hästen skaffar sig större valkar under dina skänklar och under bettet för att kunna stå ut. Jag tänker alltid att man bör vara i den rytmen trivs bäst i och ur den rytmen bege sig på små utflykter till de andra rytmerna du vill ha. Men man kan inte göra det konstant. För om vi tänker logiskt så finns det troligtvis ingen häst som VILL bli sparkad i magen eller dragen i munnen. Ändå utsätter han sig för att du ska göra just det. Om han hade kunnat lyda dig, om han hade velat lyda dig så hade han gjort det. Hästar är fredliga djur som hellre flyr än illa fäktar.

Frågan är, eller svårigheten är hur man får hästen att vilja göra det du vill. Jag tänker att eftersom det är ryttaren som vill göra annorlunda medan hästen oftast är nöjd med att vara häst så är det ryttaren som måste vara den goda förebilden och motivatorn, inte den elaka slavdrivaren.

Månadens fokuskurs kommer att handla om rytm, takt och balans. Du får sju lektioner som är mer mentala än tekniska eftersom vi här jobbar mer med vår inställning, tillåtande och acceptans framför att tekniskt försöka påverka hästen.

Hästar är sensibla varelser som läser oss väldigt väl. Vi har väl säkert alla märkt att när man haft en dålig dag på jobbet eller bråkat med sin kompis så är hästen svårt att fånga i hagen och ovillig att rida. Och motsatsen då, när dagen har varit fantastisk och vi är lyckliga i hela själen så kommer vår häst oss glatt till mötes i hagen och ridturen blir fantastisk.

Genom att bli medveten om detta så kan vi underlätta samarbetet med vår gode vän hästen och göra ridningen lättare, eller åtminstone mindre svårt (ridning är ju förbenat svårt att lära sig ;-)).

Alle lektionerna är helt online, du läser dem och gör dem i helt egen takt och på egen hand precis när (och om) du vill.

Lektionerna lämpar sig för alla oavsett nivå då detta handlar om att tänka annorlunda snarare än att aktivt göra annorlunda. De är därför en bra grej för alla som känner att de tröttnat på att bara planlöst rida ut eller i paddocken, som känner att trots att man gör allting rätt enligt boken eller tränaren så blir det ändå inte rätt. Lektionerna kan också passa bra för dig som vill öva dig på att vara här och nu och kunna fokusera på något som hjälper upp ridningen istället för att fokusera på alla hästätande stenar och annat som stör vår tankar. De passar även utmärkt för dig som redan har en fin kommunikation med din häst och som nu mest sysslar med att förfina det ni redan har, få mer flyt i steget, bättre takt, mer svung, och mer, mer av allt liksom 

Du får 7 lektioner för 300 kr och det bästa av allt är att du kostnadsfritt får bjuda med en kompis som går kursen med dig. Du anmäler dig nedan via Paypal eller så mailar du mig på blog@lindah.se om du vill ha en faktura. Glöm inte att lägga till kompisens mailadress. Kursen startar första fredagen varje månad.

Anmäl dig via Paypal

av Lindah

2 svar på ”Kurs för ökat samspel med hästen”
  1. Hej!
    Vill gärna anmäla mig till fokus
    kursen.
    Mvh Anette Hansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *