Hittade väldigt kloka ord. Lyssna på det mannen säger i denna film. Det är ren och skär grundridning han talar om. han säger tex att det tar proffsryttare minst 1 år för att få till en lång överlinje genom att hästen mjukt söker sig framåt till handen och vill vara i ryttarens hand. ETT ÅR för proffsen, kom ihåg detta. EFTER att man har hästen i sin hand, med lång rak hals och härligt böjd spänstig rygg så kan man börja prata samling, skolor, böjning etc. Men steg 1 är just detta han säger. Det är hästen som ska fram till handen, inte vi som ska dra bak hästens mun till vår hand. Dock är jag inte imponerad över ryttarna i filmen som försöker få hästen att hålla halspositionen lång och låg genom att rycka till varje gång hästen tappar balansen i rumpan och försöker köra upp huvudet för att rädda sin balans.

Så steg 1 i utbildning av häst är att få den att älska din hand, att älska sitt bett, att söka sig jämnt mot det på bägge sidorna ALLTID. Innan man har detta så ska man inte sitta ner på den i trav, inte böja, inte samla och framför allt inte tvinga den att gå med ställning i nacken (det jag kallar att ge hästen nackspärr). Ställningen i nacken kommer när hästen går rätt. Att ha en häst som går fel innebär att den tittar ut när den går på en volt. Det är ganska enkelt att dra in hästens huvud men den går fortfarande fel då (den undviker att belasta sitt ytterbakben). Felet är ju att den inte söker sig tillräckligt mycket till ytterhanden. Först måste man alltså få den att i alla lägen söka sig jämnt fram på bägge sidorna. Tittar den utåt så måste man få den att söka sig mer till yttertygeln.

En häst kan inte söka sig jämnt till bägge tyglarna förrän ryttaren kan sitta jämnt över sin häst. Det tar ganska många å innan en ryttare kan det…..

Sammanfattningsvis så FÖRST lär man ryttaren sitta jämnt på en häst, man lär henne att rida så att hästen kan söka sig jämnt fram till handen och sen kan man börja utbilda hästen.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *