Fredagar är för mig ”uppdatera onlinekurserna dagen”. Jag brukar läsa igenom veckans lektioner när jag uppdaterar och ibland så reagerar jag lite extra på någon lektion. Det är inte alltid så att det är en avancerad lektion jag reagerar på utan det kan vara något från Grundkursen eller någon mellankurs, det är ju oftast så att fastän att man är på en viss nivå med sin häst så når man ju platåer där man lite fastnar och lösningen för att ta sig från platån är inte alltid avancerad utan kan likaväl vara extremt enkel, tex någonting från den allra första grundkursen. Just den här fredagen så fastnade jag för en lektion i den sjätte ridkursen, Samordna mina hjälper heter den.  I samordna hjälper har ryttarna kommit ganska långt i sin ryttarskolning, så långt att de faktiskt kan börja träna sin häst också istället för att bara tränas sig själv. Klipper in en del av lektionen här under.

”Förra veckan så märkte ni att hästen går på olika vis med tex bogen när han tar sig runt en volt. I ena varvet går bogen typ fram och i andra varvet går den mer i sidled. 

Man kan säga att i ett varv har hästen lätt att göra en vändning på bakdelen och i andra varvet har han lätt för att böja sig efter volten.

Här har ni den absolut viktigaste insikten ni kommer att få i er ridliv. Ni har lagt år på att lära er hur man rida rak häst rak fram. Ni har säkert lagt lika mycket energi på att själv gå rakt. Men ändå så går ni fortfarande lika snett… Hm… Ok, inte lika snett men ni känner er inte heller raka, varken du eller din häst.

Vet du, ni kommer aldrig att bli raka om ni fortsätter träna rakt. Hemligheten bakom hästträning är att aldrig träna rakt eftersom man då förstärker snedheten. Har det då varit onödigt att lära sig rakrikta? Nej, det är absolut nödvändigt att kunna det, först måste man kunna rida rakt och sen därefter kan man lära sig rida ”snett”. Varför? Om du aldrig känt hur det känns när det är rakt, om du aldrig lärt dig hur man får rakt, hur ska du då kunna känna när det blir snett, veta när det ÄR snett? De flesta ryttare rider typ alltid snett när de tror de rider rakt, omedvetet för att man inte känner till något annat

Nåväl, nu vet du att en bog vill gå åt sidan, en vill gå rakt fram. När man tvingar dessa två bogar att gå rakt fram så blir det snedheter i resten av hästens kropp. Så från och med nu och i resten av er ryttarkarriär så rider ni aldrig rakt annat än när ni slappar, rider ökningar och när ni rider dressyrvägarna rätt upp och snett igenom..

Ni har egentligen två hästar. En häst som är böjd åt höger och en häst som gör vändningar på bakdelen åt vänster (eller omvänt).

Man får dela upp träningen mellan sina två hästar. Man kan inte träna bägge samtidigt (än) så ni tränar helt enkelt en i taget.

Det här kan vara en bra bild att ha i huvudet. Detta kallas för Ungersk post. Om han försöker få sina hästar att ge honom en liksidig ståyta så blir allt fel. Han måste acceptera och följa med i hästarnas olika rörelser.

Istället gör man som så att vi tränar endast en häst i taget. Det är lättast att träna ytterhästen. Om ni tänker er som så att att dessa två hästar på en volt. Då måste innerhästen ta kortare steg och ytterhästen ta längre steg om de ska fortsätta gå bredvid varandra. Lite som en kadrilj 🙂

Det här gör hästen alldeles gratis i ena varvet. Tänk er som så att i det varvet som ni har lätt för hästen i yttertygeln så har ni ett långbent halvblod på utsidan. På insidan har ni en shetlandsponny. Perfekt. Halvblodet söker sig till yttertygeln, shettisen gör alt för att undvika innertygeln. Allt går fantastiskt i detta varv, galoppen, böjningen allt är bara så bäst.

Sen byter vi varv och får shettlandsponnyn på utsidan och halvblodet på insidan. Det blir liksom inte samma känsla…

Shettisen på utsidan fortsätter ta symaskinsshettlandsponnysteg, han hinner liksom aldrig ifatt sitt bett. Halvblodet på insidan däremot, han tycker att shettisen är alldeles för långsam så han tar hand om bettet på insidan. Självklart försöker ryttaren att bromsa och böja halvblodet. Även proffsen sitter och bromsar och böjer halvblodet. I åratal… Det hjälper liksom inte. Bromsandet av halvblodet ger kass galopp och kass böjning i detta varv. Vad hade istället hänt om man ägnade lite tid åt sin shettlandsponny? Matade den, gav den anabola steroider, tränade den som bara den. Det borde rimligtvis ge bättre effekt att träna shettisen istället för att bromsa halvblodet.”

Slut på citat 🙂 Mellan hästfolk så förekommer det massa diskussioner om vilken sida som är starkast/hårdast respektive svagast/mjukast eller vilken bakben som är starkast/svagast vilken bog som skjuts ut/in eller vilken sida hästen biter sig fast i tygeln på. Svaren på dessa frågor är många och förvånansvärt olika. Vem har rätt? Vem har fel?

Mitt mål med min utbildning är att ingen elev ska behöva ställa såna frågor för hon vet att de frågorna egentligen inte kan besvaras av en människa, hon vet att det finns bättre frågor att ställa sin häst. För i ärlighetens namn så är det ju hästen som ger bäst svar på frågor som rör hans kropp. Ryttaren ställer en fråga till hästen med en väl vald hjälp och hästen svarar/visar facit. Hon ska efter att ha genomgått min utbildning veta hur man frågar hästen saker och kunna tolka dens svar för att kunna skola den korrekt, hon har lärt sig den svåra konsten att diagnostisera svårigheterna, tolka hästens svar och därefter rida hästen så att ojämnheterna suddas bort allt mer. När detta sker så blir ridning väldigt enkelt. Då kan man rida med de där små hjälperna. Då blir hästträning lite enklare 🙂

Länkar till lite inlägg om hästskolning.

Skolad hand

Att skola en häst

Varför är det dumt att följa ett spår?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *