Det första man måste veta är att alla smarta kroppar viker sig i midjan när vi sitter på en häst. De kroppar som INTE viker sig i midjan ramlar av. Det är alltså ren självbevarelsedrift att vika sig i midjan. Det är kroppens livräddningsmekanismer som träder in och räddar oss från en katastrof.

vikt midja, logisk ridning

Ni kan se en förklarande film på fenomenet här.

Ni ser i filmen att det egentligen inte är ryttarens ”fel” att hon viker sig i midjan utan det beror på att hästen inte erbjuder oss en rak sittyta. Rakriktning innebär att göra sittytan rak. Problemet med detta är att hästen är så lång och består av så många delar.

En ryttare måste lära sig att behärska alla delar. Problemet är att det är så galet många delar som kan göra sig sneda. Om vi lär oss göra sittytan rak, så kommer hästen att kontra med att tex skjuta ut en bog eller att snedställa sitt bäcken. Det är därför mina ridutbildningar är uppdelade så att man lär sig en enda sak i taget. Då kan man sen göra allting samtidigt.

En rakriktad häst har alla kroppsdelar på plats utan att ryttaren behöver göra en massa.

En icke rakriktad häst hålls rak med hjälp av en massa tygelhjälper och benhjälper och det krävs nästan våld för att hålla ihop allting. Och våld vill vi icke bruka.

Varför är rakriktning så svårt? Det beror på att för hästen så är det sneda det normala. Han vill vara normal, han trivs bra så , tackar som frågar ;-).

Det där är en intressant grej. Hästen tycker att det sneda är det normala. Precis så är det för oss ryttare. Det sneda är det normala. Så vi märker sällan att vi är sneda, men vi skäller gärna på hästen när han är sned 😉 .

Hur kan vi vara sneda? Oj, var ska jag börja. Midjans muskler är olika långa på höger och vänster sida. Axlarna befinner sig på olika höjd.

Jag tänker klippa in lite från mina fantastiska instruktörer, de har gjort några talande inlägg på området sned ryttare.

Kimberly i Karlskoga skriver så här:

”Varför har jag filmat mig när jag sätter mig på en pall?

🙂 Jo, jag övar på att hålla lika mycket vikt i stigbyglarna 😉 Prova du också 🙂 Ställ dig framför en hård stol eller pall med fötterna en höftbredd isär. Sätt dig sen ner, och när du sätter dig och ställer dig upp, notera lite saker först utan att justera.
* Har du lika mycket vikt på dina fötter, över hela foten?
* Böjer du alla leder i dina ben? Dvs fotled, knäled och höft.
* Är dina knän i nivå med varandra hela vägen ner på pallen? Är dina höfter parallella?
* Vilken kroppsdel tar i pallen först, ena låret eller båda samtidigt? Ena skinkan eller båda samtidigt?
* Har du lika vikt i båda sittbenen när du väl sitter ner?

Nästa gång, sätt och ställ dig långsamt och justera om du behöver för att båda dina kroppshalvor ska röra sig exakt lika 🙂Långsamt är viktigt så du hinner känna och tänka 🙂

Medvetenhet är första steget till förbättring. Att utmana sin kropp till nya rörelsemönster är så nyttigt. Både din hjärna och kropp utvecklas av det. Och så är det ju kul med 🙂 Vill du ha lite extra utmaning, gör övningen med fötterna på varsin våg och se till att hålla nålen exakt lika och stilla hela vägen upp och ner 🙂

Ps. På slutet av filmen skulle jag visa lite snedheter och att sätta sig utan att böja fotleden. Vi kan väl säga så här att jag inte är jättebra på att visa snedheter medvetet längre ;)”

 

 

Från Viktoria i Örnsköldsvik kommer följande text.

”Visst du att du kan utvecklar din hjärna när du gör nya saker?
Vi kan alltså öka hjärnans och kroppens kapacitet genom att lära oss nya saker, göra nya saker eller göra gamla invanda saker på ett nytt sätt för exempel.

Jag gillar personlig utveckling på alla plan och gillar framförallt att utmana mig själv på olika vis! Alla är mer än välkomna att hoppa på mina utmaningar och får mer än gärna dela med sig hur det går! ??

Veckans utmaning: borsta tänderna med ”fel” hand. (Jag börjar i filmen att borsta några sekunder med ”rätt hand” för att sedan byta).

Varför väljer jag att göra detta? Jo, värld blir mer och mer byggd för att vara högerhänt. Tror ni detta gör oss mer eller mindre sneda i vår kropp? …rätt, det gör oss MER sneda. Jag vill komma ifrån detta för att må bättre i min kropp och på köpet bli en bättre ryttare.”

 

Susanna i Skåne skriver så här. Förvisso inte om snedhet men om något som är väldigt viktigt när man umgås med hästar.

 

Är du intresserad av att jobba med din snedhet så hittar ni de logiska instruktörerna här. Fler är under utbildning så listan kommer att fyllas på vad det lider. Är du intresserad av att bli instruktör så titta här vad som krävs för att få gå instruktörsutbildningen. Skicka mig ett mail om du redan har alla utbildningar klara för att påbörja utbildningen så berättar jag mer..

av Lindah