Manken på en häst bör ju rimligtvis befinna sig mitt mellan dens bogblad sett ovanifrån. Dock är den tråkiga sanningen att det sällan är så. Det brukar se ut mer så ut som bilden till höger. Jag är ingen konstnär som synes men jag är säker på att ni kan förstå hur jag menar ändå. Det raka strecket är hästens ryggrad, de två små raka strecken är översta kanten på hans bogblad. Uet är ryttarens bäcken och överskänkel. Ja, jag känner mig (inte ;-)) stolt över mitt konstnärsskap 😉

För att göra dig medveten om hur just din häst har sin manke så ska du börja med att titta ner (ja, du FÅR titta ner nu, undantagstillstånd råder i denna fråga idag 🙂 ).

Jämför avståndet mellan högra bogbladets ovansida och manke och mellan vänstra bogbladets ovansida och manken. Var är avståndet störst? Var är avståndet minst? Ta dig kravlöst på lång tygel igenom en sväng på ”fulvis” genom att svänga med innertygeln. Vad händer med avstånden då? Testa att svänga flera gånger åt olika håll. Tänk på att vara avslappnad och inte påverka hästen för du vill ju nu ta reda på hur han själv gör om han får friheten att välja.

Finner du ett mönster? Vissa hästar har alltid manken åt samma håll oavsett om de går rakt eller svänger. Vissa skiftar efter hur de svänger.

Nu ska du lära dig känna detta också då det är ganska okonstruktivt för ridning att sitta och glo ner i en manke ;-). Om avståndet är minst mellan manke och höger bogblad så betyder det att han lutat sin manke åt höger.
Nu ska du lära dig känna detta också. Om avståndet är minst mellan manke och höger bogblad så betyder det att han lutat sin manke åt höger. Då klistrar du fast ditt högra sittben LÅNGT fram in mot manken. Sen rider du lite serpentiner med enda mål att hålla kvar ditt sittben mot manken. Du kommer förmodligen att märka att han flyttar bort dig därifrån.

Testa samma sak med vänster sittben. Där är det förmodligen lätt att sitta kvar med sittbenet (om han är en häst som lutar manken åt höger).

Vad man kan konstatera av detta är att ditt bäcken om det reagerar som jag beskrivit ovan alltid befinner sig förskjutet i sidled åt höger. Så kan vi ju inte ha det.

Du måste alltså se till att flytta dig så att du har manken exakt mitt mellan stortårna så att säga 😉 Då kommer avståndet mellan manken och bogbladen att jämnas ut.

Om du inte lyckas? Tja då kan din häst uppvisa symptom såsom att den biter sig fast i en tygel, är svår att böja i ena varvet, svårt för en galopp, rollar i ena varvet (Islandshäst).

Vad ni just läst ovan är en del av en lektion i Bogkursen, del tre av mina ridkurser.

Jag har fått förfrågan om jag inte kan göra kurser som går lite snabbare, ni vet, nutidsmänniskan har ju så bråttom 🙂

Jag har därför funderat på det här och voila, en kurs är skapad, en kurs för dig som känner att du har lite problem i sadeln men inte riktigt vet vad du ska göra åt det. En kurs för dig som inte vill lära dig rida på ett nytt sätt, utan bara finslipa det du redan gör. Vad den här kursen gör?

Varje lektion

*Gör dig medveten om hur du är sned, och hur detta påverkar hästen.

*Ger dig övningar som du kan jobba på ”på golvet”, dvs utan häst för att jämna ut olikheterna.

*Ger dig övningar som du kan jobba med på hästen, när du rider.

*Ger dig övningar som du kan jobba med på marken med hästen, vid hand.

*Ger dig förståelse för hästens biomekanik, hur din sits påverkar hästen.

Den här kursen sträcker sig över 6 veckor, en lektion i veckan, pris 1200 kr. Givetvis så ger den bara en kort inblick i ämnet, inga under kan ske på 6 veckor men du kommer att få värdefulla verktyg för att förbättra din position i sadeln vilket möjliggör för din häst att bli friare att göra det han ska.

Kursen är öppen för alla och du anmäler dig till blog@lindah.se, ange vilken kurs du vill gå samt namn och adress.

Hur går kursen till? Den är helt online vilket innebär att du får en lektion i text, bild, film och eller ljudfil att lyssna på. Sen går du ut och gör detta med sin häst. Har du frågor efter att du gjort lektionen så kan du ställa dem i diskussionsforumet som du finner i onlineklassrummet.

av Lindah

3 svar på ”Hur står det till med manken?”
  1. Kursen är helt online vilket innebär att du får en lektion i text, bild, film och eller ljudfil att lyssna på. Sen går du ut och gör detta med sin häst. Har du frågor efter att du gjort lektionen så kan du ställa dem i diskussionsforumet som du finner i onlineklassrummet. Om du bläddrar lite bland länkarna i menyn så finner du mer info om hur man studerar online.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *