Vi är väl överens om att vi vill att hästen ska bli högre och högre framtill, eller hur? Typ att han ska komma upp med sin manke.

Men hur får man hästen att komma upp med manken ? Hästens ryggrad är ju (irriterande nog) byggs så här, som ett V med brytpunkten där halskotorna övergår i ryggkotor.

Målet är som sagt var att få hästens manke att komma upp, inte ner så som man tydligen verkar vilja när man rider dressyr. Man kan inte dra hästens nos bakåt för då blir skelettet så här, framåtlutat med frambenen djupt under hästen. Detta sker alltså eftersom hästen är ett motttrycksdjur. Om du drar så trycker han emot och denna föga smickrande form uppnås.

Ju mer vi drar hästens huvud bakåt ju längre ner hamnar halsens lägsta punkt. Så om man ur detta läge fortsätter dra tills hästen ”går på tygeln” så kommer hästen att se ut så här. Ni kan se att hela ryggraden lutar neråt, dvs hästen har sin manke djupt nere mellan bogarna.

Det är därför smart att  jobba med att få hästens nos att komma fram, att söka stödet långt fram. Så att skelettet ser mer ut så här, med halsen längre rakt fram. Ni kan se att det är balans mellan hästens ben, de liksom är framför eller under hästen på ett sätt som ger skelett balans.

Det är denna form som är gynnsammast för hästen om man tänker  att man på sikt ska bygga upp hästen, få den att gå i dressyrens höga form. Så nu alla dressyrnissar, ut och rid nos fram och händer fram, tempot glatt 🙂

Men… Hästen måste ju gå på tygeln för att bli hållbar kanske du tänker. Men är det verkligen sant? Mig veterligen nej. Att gå på tygeln är ett sätt att enkelt kunna stoppa och reglera en bråkig häst. Men det har inget med hållbarhet att göra. Rätt riden så går hästen på tygeln av sig själv, dåligt riden så måste du hålla hästen på tygeln. Det är så få människor som fått känna hur det känns när hästen gör det frivilligt dock så jag förstår att det jag säger låter konstigt, typ, ingen häst gör väl det där frivilligt 😉

Men hur vet man om hästen går på tygeln korrekt? Jag vill inte ställa frågan så, utan istället, hur vet man om hästen går i en hälsosam form? Lyssna säger jag då. Om det hörs mycket när hästen rör sig i trav och galopp så bär hästen mest vikt på de stela och stumma frambenen. Då låter det mycket eftersom framben inte kan svikta. Och det är ju detta som ger ont i hästens leder, kotledsinflammation känner säkert de flesta till.

En häst som däremot flyttat om lite vikt, har en mer jämn viktfördelning mellan fram och bakben samt har fina böjliga leder i bakbenen, där hör ni knappt när han rör sig. Jag tränar ju bara helt logiska ekipage så jag hör aldrig dånande hästar så jag blir lika förvånad varje gång jag kommer in i ett ridhus och hör hur det låter som om det kommer ett helt kavalleri galopperande när det i verkligheten bara är en dressyrhäst som tränar.

Ironiskt nog så är det dressyrhästar som dundrar mest, dvs är mest framtunga. Hopphästar kan ibland vara riktigt fina och lätta i fronten även om kavalleriet kan gå fram där också ibland 😉

Här ser vi en tyst häst. Men vi kan även se på den att den är lätt fram. Hur? Manken. Den är uppe vid människans händer. Ingen grop framför sadeln.

Jag vågar inte länga in ett dånande ekipage utan manke för då kommer folk att känna sig uthängda. Men leta själv, Det ska inte låta och så ska det inte vara tomrum framför sadeln utan där ska finnas en manke.

Innan manken är uppe och innan hästen kan trava och galoppera utan att dåna så är man smart om man endast ägnar sig åt att få upp den där manken, dvs få hästen lättare över frambenen. Detta är en aktivitet som enkelt utförs i skritt vilket medför att det blir noll slitage på hästen. När manken kommit upp så kan du träna med gott samvete och på ett sätt som gör veterinärerna arbetslösa 🙂

Hittade det här inlägget som sammanfattar vad jag skrev på ett hyffsat sätt även om vi använder olika ord. Men det jag vill visa är mankarna, en är uppe och den andra nere. Var manken är är viktigare än var nosen är . Faktum är att det är enklare att få upp manken om man rider dem med nosen fram än när de går på tygeln. Varför? Läs det jag skrev i början och titta på skeletten.

https://www.facebook.com/anncharlotte.larsson.7/posts/1385310661596090?pnref=story

av Lindah

9 svar på ”Hur får jag upp hästen från bogarna?”
  1. Hej! Skulle du vilja vara snälla att hjälpa mig med en fundering..?
    När jag är ute och behandlar hästar eller träffar hästmänniskor hör jag någit som blommat upp igen i våra trakter. Hörde det senast nån gång på 80-talet.
    Alla vill kolla om hästen rids i rätt form genom att ställa nacken/halsen från sida till sida och se vilket håll mankammen tippar åt. Ridlärare sätter sig på små ponnyhästar rider och vickar halsar och säger till ägaren att – ja, din ponny jobbar i rätt form eller – nej, tyvärr din ponny jobbar inte rätt….allt beroende på mankammen.
    Jag trodde att ”rätt form” handlade om fungerande muskelkedja, bärighet/balans och rätt förutsättningar för biomekanik, inte om pickande sporrar och dragande i tyglarna. När jag pratar om min inställning till muskulatur och form skakar man bara lite medlidande på huvudet och säger – du förstår inte… Kan du hjälpa mig, vad är det jag inte förstår..?
    Skrev detta först i gruppen logisk ridning men raderade då jag kan reta folk.
    Mvh Birgitta

  2. Ingen aning, aldrig hört tala som något sådant . Folk får så mkt märkliga ideer. Det är lite trist att de flesta kan alldeles för lite om hästens biomekanik och går på sånt här.

  3. ” Men hur får man hästen att komma upp med manken ? ”
    Ja HUR? ATT det är målet står helt klart för mig men hur jag rent praktiskt ska göra för att nå dit är otroligt oklart. Man måste få igång bakbenen säjer kanske någon då. Jo visst men HUR? Du måste fånguppror ryggen och få hästen att jobba med magmusklerna. Ok men HUR? Ingenstans hittar jag faktiskt svaret på frågan… HUR får jag upp manken?

  4. Så du tog bort min kommentar i stället för att besvara frågan. Verkar som att ” Detta är en aktivitet som enkelt utförs i skritt” inte är så lätt då om fråga HUR inte går att besvara… jag får fortsätta leva ovetandes.

  5. Njae, jag hade bara inte hunnit godkänna din kommentar än 🙂 Hur man gör kan inte skrivas kortfattat. Mina onlinekurser sträcker sig över två år. Efter det så börjar, observera att jag skriver börjar, man bli ganska bra på det. Det kräver år av träning. Det kortfattade svaret är att man rakriktar sin häst, då lyfter den manken av sig själv. Svårigheten ligger i att det är svårt att rakrikta 🙂

  6. Jag skulle titta på en video och skulle knappa in mitt mobilnummer.
    Då kommer ett sms att jag beställt prenumeration att jag ska bekräfta med en kod jag fått.
    Jag har varken beställt något eller tänker bekräfta. Fult tillvägagångssätt 😡

  7. Hej
    Det här ser jag väldigt allvarligt på. Något sådant sysslar vi inte med här. Vilken video var det? Videorna i detta inlägg är ju från annan källa, youtube, där jag inte kan styra över vad de gör eller inte. Men om det är från vår sida så rör det sig om ett virus vilket jag måste ta itu med direkt. Så vilken video kom det från? Tack för att du uppmärksammade mig på problemet. Mvh Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *