Det talas inte speciellt mycket om fascian vad gäller hästar men bland människofriskvård så talas det desto mer.

Wikipedia om Fascia

Löpare om fascia

Kortfattat så är vår och hästens smidighetsgrad helt beroende av att fascian hålls mjuk. När fascian inte är mjuk så brukar vi ryttare på olika vis dra i hästens hals och mun. Ju stramare spändare fascia hästen har ju starkare bett och ju hårdare nosgrimma behöver vi har för att lyckas (visst blir man väl stolt över att tillhöra ryttarsläktet;-))

När Fascian är stel och kort och tjock så klagar vi människor på att vår islandshäst är passaktig, på att vår dressyrhäst inte vill gå på tygeln, att hästen undviker bettet alternativt hänger sig på bettet.




Man måste förvisso mjuka upp den här fascian men tyvärr så är bieffekten på en häst när man gör det genom att påverka dens huvud på olika vis att den blir väldigt mycket på bogarna. Traditionellt sett så är det detta folk vill (fast de inte alltid vet att det är detta de vill) när de på olika vis drar hästens huvud åt sidorna eller ber hästen ta ner sitt huvud eller böja ihop sin hals. Så när man gör det bör man alltid tänka bort all påverkan på hästens huvud då det aldrig har gjort och aldrig kommer att göra hästens fascia mjukare.

På hästar kan man för enkelhetens skull tänka på fascian som en stor handduk som ligger över hela hästens rygg och fäster i alla fyra benens översta del. Om handuken drar ner mycket i tex höger bak så kommer handduken att påverka alla andra ben och självklart hela hästens kropp och prestation.Säg att vi måste få handuken mer ner i vänster framben för att frilägga hästens högra bakben. Då kommer ju hela handduken framtill att trycka ner hästens rygg framtill vilket ger en ökad belastning på hästens framben.

I filmen nedan så kan ni notera att hästen på eget bevåg sänker huvud och hals för att handduken drar jämnt så att säga. Man kan inte manuellt ta ner hästens hals och tro att handduken sträcks jämnt i resten av hästen. Så funkar det tyvärr inte vilket är synd för tänk vad enkelt ridning vore om man bara kunde placera hästens hals i önskad position för att få hälsoeffekter i hela hästens kropp.

Så här kan det se ut när man mjukar upp fascian med fokus på att få ner handduken i vänster fram. Ni ser att hästen är lägre framtill än baktill vilket ger en ökad belastning på hästens framben. Det här är därför ingenting man bör göra för ofta utan bara en kort stund ibland, tex när man varvar ner hästen efter ett hårt pass.

Nedan ser vi  ett annat sätt att länge ut fascian. Egentligen samma fokus som på filmen ovan men nu stretchar vi höger bak och påverkar ju såklart även vänster fram få eftersom om vi trycker /drar ner höger bak så drar det rätt bra i vänster fram. Här ser ni att hästens framben avlastas och går så där härligt lätt på marken. Hästen liksom skrider fram. Sån här träning kan man göra ofta ofta eftersom det inte ger slitage på hästens framben. Här ser ni att hästen länger ut sin hals på kortsidan när ryttaren slutar be hästen att stretcha höger bakben. Ni ser hur frambenen förändras och blir mindre lätta men inte riktigt så tunga som i översta filmen.

När ryttaren påbörjar arbetet igen på långsidan så åker hästens huvud högre och högre upp i takt med att handduken dras ner i höger bak. Det är det som kallas för att höja formen på hästen.

Väldigt enkelt att förstå, all träning av hästar går i princip ut på att få den här fascian att bli jämnare. Även om vi människor har döpt om det till andra saker. Ibland märker jag att man inte vet att det  ens finns en fascia eller varför man gör dessa rörelser men nu vet ni. Det är därför det är väldigt meningslöst att rida halvdåliga skolor eller att bända ner hästen på tygeln för att uppnå önskad form. Man kommer helt enkelt inte åt fascian om man inte gör rätt.

Nu är det höst vilket betyder att skogen är proppfull av svamp och blåbär. Har ni tänkt på hur otroligt bra och nyttigt det är för oss människor att plocka dessa? Det är lite som den sista filmen på fascian, vi trycker till ett bakben och hästens hals höjs och sen slappnar man av, dvs släpper hästens bakben och då ramlar hästens främre del (halsen)ner. Det är ju faktiskt precis det vi människor gör när vi plockar svamp, går lite på våra ben, stannar och sänker vår framdel, reser oss upp och går med vå¨ra ben. Väldigt likt bra hästträning faktiskt. Min rygg mår alltid väldigt bar när jag sysslar med sånt här. Men själ mår också bra av det själen och fascian tycks hänga ihop:-)




Minimumkravet för att kunna göra detta uppsuttet är att man är rakriktad som ryttare och alltid i alla lägen sitter mitt över sin häst. Ryttaren måste också komma bort ifrån sitt tygelberoende och hon måste veta att det inte hjälper att dra i ett hästhuvud på olika vis eller att byta bett, använda hjälptyglar etc. Handduken sitter inte fast i hästens huvud på det viset att resten av hästens kropp påverkas positivt av vad huvudet gör/inte gör.

Det här är en ny kurs, kanske den mest kompletta kursen av de som finns.. Kursen är öppen för alla, även dig som inte tidigare gått några logiska kurser. Här nedan ser ni litet axplock ur kursen. Vi länger överlinjen, vi länger hästens sidor, vi lär oss förstå hur saker hänger ihop. Vi jobbar från marken med oss själva, våra vikta midjor, våra ofokuserade hjärnor, vi lär oss hur man ska få ett flow i galoppen, reglera tempo utan tyglar etc.

Varje lektion innehåller en rakriktande lektion för ryttare på marken och en lektion för hästen samt en uppsutten lektion. Kursen är en distanskurs som pågår under tre månader och som  sker helt online vilket gör att du kan gå den i din egen takt, på tider som passar dig själv. Kursen ligger kvar i ca 5 månader. Lektionen är i text, bild och film. . Du hittar mer info om kursen här

En perfekt kurs för dig som vill dig själv och hästen en nystart i tillvaron. Perfekt om man tex av någon anledning har en konvalescent som behöver aktiveras utan att anstränga sig eller sina leder, som behöver ändra på sitt rörelsemönster för att bli frisk.

Många återkommande hältor som en häst får kan åtgärdas genom att man ändrar sättet som hästen rör sig (dvs mjukar upp fascian) på utöver behandlingen som hästen får av sin veterinär.

Jag behöver förmodligen inte nämna vilka fördelar din ridning kommer att få om du, ryttaren själv har en mjuk fascia innan du hoppar upp på din häst och försöker få hästen att bli mjuk.

Du anmäler dig genom att skicka ett mail till blog@lindah.se



Du får alltid lov att dela inläggen på den här offentliga bloggen

av Lindah