Frågan för mig har hela tiden varit om det går att ändra på ett ekipage som fastnat i det där ”moderna” sättet att rida. Måste de börja om från början eller är det möjligt att peta i ett redan (Enligt svensk dressyrmall) redan ”fungerande” ekipage.  Jag måste nog säga att det går att ändra på det OM ryttaren har ett öppet sinne och är beredd att lägga gamla ”sanningar” åt sidan för att testa nya vägar.  Jag skulle vilja säga att det krävs en stor portion mod och givetvis stor kroppskontroll.

 

Hästen är 9 årig vallack, inriden som 4 åring. De har i år tagit DM silver, segrar och placeringar upp tom MSVB5 och är kvalade till Intermediere. Gjort två starter i St George ä, högsta resultatet är 62.5 %

De har tränat på ett för dressyrhästar lite okonventionellt sätt.

Största delen av träning sker utomhus rakt fram. Kolla de lyckliga öronen 🙂

Massa trav i helt fri form och fri fart men att han ska gå FRAM till handen. Enligt uppgift så verkar han hemsk stolt över sig själv över hur snabb han är när han får trava på så fort han vill 🙂

Pulsklockan är alltid med på dessa pass och det är full koll på hur han anstränger sig. Här har hon  jämfört sina pass med en dressyrhästs samt en distanshästs. Det är ganska intressant med tanke på att det är svängar som sliter. Minimera antalet svängar du lägger i din häst och öka hållbarheten. Enkel och skär logik.

Första filmen, då såg det ut så här  4 December 2017
Härefter så har som jag skrev ovan deen mesta träningen skett rakt fram utomhus för att få igång den där bakdelen så att han kan sluta se ut som en rutschkana med svansen upp och manken ner som vi såg i filmen ovan. Ridhusbesöken har mest varit för att testa av formen, kolla vad som hänt .

Igår 8 Februari 2018. Då såg det ut så här. Jag är nöjd med att de inte längre ramlar framlänges och att deras kommunikation har blivit väldigt mycket mjukare.

Ryttaren har jobbat intensivt med sin sits, försökt komma bort från det är bakåtlutandet som ju tyvärr är väldigt vanligt men ack så okonstruktivt om man vill ha en bärig häst. Att luta sig bakåt ger hästen en direkt order om att bli framtung, lägga sig på bogarna. Ingenting är perfekt men det är väldigt mycket som har hänt på ganska kort tid. Vi fortsätter att konditions och styrketräna samt att peta in detaljer i ryttarens sits som ska göra hästen mer och mer självbärig så att ryttaren ska nå sitt mål, att slippa bära hästen i handen. Ni vet, mer uppnå känslan av att ridning är som en dans istället för en brottningsmatch.

Jag ser fram emot att få fortsätta guida detta ekipage och jag lovar att hålla er uppdaterade .

Jag har tidigare presenterat ekipaget i blogginläggen nedan.

20 December 2017

15 Januari 2018

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *