Om vi tänker på förra inlägget, det om snett bäcken och funderar kring den här bilden. Om vi antar att du är en av alla helt vanliga ryttare med en helt vanlig kropps så är du med 99 % säkerhet sned i ditt bäcken åt något håll.

Om vi antar att du är sned åt samma håll som bäckenet på bilden ovan till höger, hur påverkar det din häst? Kan problemen du har vid tex böjning, ställning, galoppen, rakriktning inför hinder om du är en hoppryttare eller varför inte svårigheten att svänga riktigt effektivt?

Beroende på vilket sittben du lägger mest vikt på så kan symptomen på hästen bli olika men vi spånar lite här och bortser från sittben. Det jag skriver är alltså inte till 100 % korrekt eftersom det finns massa andra snedheter i våra kroppar som spelar in.

Överskänkeln på ditt högerben ber din häst att gå åt vänster. Det kan t ex ge dig ett behov att konstant trycka bort detta symptom med hjälp av vänster underskänkel eller ett behov av att hålla hästen hårdare i högertygeln för att hindra honom från att gå åt vänster. Ibland benämns detta som att hästen sitter fast i bettet på högertygeln.

Beroende på hur långt du har kommit i din skolning som ryttare så kommer du att tycka att det är lätt att böja honom åt vänster, men svårare åt höger. I själva verket är det tvärtom, det är lättare för hästen i detta fall att böja sig korrekt åt höger eftersom böjning innebär att ryttarens främre höft placeras längre fram för att bjuda in hästen att göra detsamma. En böjning börjar alltid i höften och fortplantar sig sedan framåt och böjer resten av hästen. I detta fallet blir det i princip omöjligt att få en korrekt böjning åt vänster, men det är däremot lätt för hästen att vika sig i halsen åt vänster och ramla runt en volt eller ett hörn hängandes på innerbogen.

Om man har detta roterade bäcken och drar i högertygeln vilket ju är ett måste för att balansera upp det hela (innan man kan rakrikta sitt eget bäcken) så kommer axeln på höger sidan att gå bakåt och därmed kommer ryggraden på ryttaren att skruvas (roteras).

En roterad ryggrad är fruktansvärt känslig för stötar underifrån så lider du av ryggsmärtor innan så blir de alltså värre av ridning då ridning just mest enbart består av stötar underifrån. Nedsittning i trav är en riktig diskmördare (diskar är det som sitter mellan ryggkotorna och fungerar som en stötdämpare typ)

Återigen påminner jag om att jag bara spekulerar, det är inte möjligt att få hela sanningen ur en enda kroppsdel eftersom kroppen kompenserar för snedheten och gör massa andra snedheter som spelar in. Påminner om detta igen för att jag vet att folk ÄLSKAR att plocka ut meningar ur sitt sammanhang och diskutera detta på ytterst otrevliga vis. Denna bilden visar en massa kompensationssnedheter. Ni förstår säkert att det är omöjligt att bedöma bäckenbilden ovan helt korrekt efter att ha sett denna bild. Så vi spekulerar alltså bara. För att det är kul och för att tja… folk verkar älska att dissekera bilder.

Dessa sneda bäcken är en av anledningarna till att jag i största möjligaste mån inte håller privatlektioner för ekipage innan de genomgått i alla fall en av grundkurserna i ridning vars enda syfte är att ge ryttaren en massa verktyg för att kunna styra och kontrollera sitt bäcken. Det är inte gjort i en handvändning och nej, det räcker inte att gå till kiropraktorn och så poff så är man rak. Det är ju musklerna som gör dig sned och så länge man inte kan medvetet styra dessa muskler så kommer de att återgå till sin snedhet så fort det bara är möjligt. Detta är en process som tar tid, lång tid, men som tur är så är det en rolig väg att vandra, att rakrikta sig själv, vilket bidrar till både personlig utveckling och att man blir en bättre ryttare.

Det är inte bara EN muskel som ska kontrolleras, det är MASSOR. Och man ska kunna få den att samverka med den , men inte med den där, den ska kunna vara kort tillsammans med dem och lång tillsammans med den där….Muskler kan just bara vara långa eller korta, det är vad en muskel gör. Men de ska kunna vara korta eller långa på ditt kommando, inte pga av att de valt själv.

Att ge sig på att rida och faktiskt utbilda en häst innan man har koll på sin kropp är svårt och instruktionerna jag skulle ge till ryttaren för att påverka hästen hade bara varit av slaget att ge ryttaren instruktioner som motverkar felen hon gör. Det är då man måste bruka så mycket onödigt våld mot hästen för att få den att gå bra. Jag gillar inte att lära folk sånt. Jag vill ge ryttaren instruktioner som utbildar hennes häst, inte instruktioner som straffar hästen för att den gör som ryttarens kropp säger. Såna lektioner gör mig bara uppgiven och faktiskt ledsen….. Och som sagt var, innan ryttaren kan kontrollera sin egen snedhet så kan hon inte korrekt utbilda en häst utan mer straffa den för att den faktiskt är lydig.

Så, om vi återgår till dagens ridtips, hur är du sned? Hur är ditt bäcken roterat? Vilka hjälper blir ”bestraffande” hjälper till hästen för att den lyder dig?

Är du intresserad av stegkurserna så finns information om dem längst uppe i bloggen och där hittar du även en kalender där du kan finna aktuella kursdatum och orter med kontaktpersoner för dig som önskar deltaga i en kurs.

av Lindah

Ett svar på ”Dagens ridövning”
  1. Var och tittade på hoppträning igår men blev tvungen att gå därifrån då en av ryttarna blev argare och argare på sin häst för varje gång den vägrade ett hinder. I början piskade hon till hästen någon gång men när jag gick spöade hon på den stackars hästen ordentligt och skrek att hon hatade hästen när den gjorde som den gjorde. Ingen tränare och inga föräldrar sa någonting. Jag ställer mig frågan om man älskar sin häst när man uppför sig på detta sätt eller om prestigen i det hela förtar kärleken till djuret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *