Rakriktning är väldigt väldigt komplicerat. Det handlar inte bara om att hästen ska spåra (faktum är att om man tvingar en icke rakriktad häst att spåra, dvs gå rakt så blir dens kropp snedare), det handlar inte bara om att ryggraden är rak, det handlar inte bara om att bakbenen ska jobba liksidigt utan det handlar även om hur hästen fångar upp kraften som bakbenen genererar. De flesta hästar fångar upp all krafft från bakbenen i ett av sina framben. Hästen bär helst mer vikt på ett av sina framben. Ni kan se det på att hovarna blir olika stora. Det är logiskt att tänka sig att den hoven som bär mest vikt plattas ut och blir större än den hoven som inte belastas så hårt.




Hästar kan dock få olika former på framhovarna beroende på hur den betar. Ja det är sant, hästar kan beta sig oliksidiga. Många hästar har i förhållande till sina framben en kort hals. Då når de inte ner till gräset utan att dela på sina framben. Ett framben tar den framför sig, och hoven på detta ben blir stor och bred och platt och får oftast en låg trakt. Det andra benet sätter den bakom sig. Denna hov blir då oftast mindre och högre i trakten, typ åt bockhovshållet.

Så här olika framfötter är det fullt möjligt att hästar har. Givetvis är det i princip omöjligt att rakrikta en sån här häst fullt ut.  Den kommer alltid att ha svårt för att visa sitt bästa jag.

coonandclubfoot

Men vi bortser från det där med hästar som har superesneda hovar och tittar på resten av bogen istället.

PIC_0010

Man kan tex kolla på om hästen är jämnt musklad högst upp mellan sina framben. Man kan även kolla på om frambenen pekar rakt ner vilket är önskvärt. Många hästar har framben som sitter fast brett uppe i bogen men sen står tätt, tätt vid marken. Då är ju frambenen alldeles sneda och belastningen på dem blir fel. Sen kan man även titta hur hela stötdämpningsfunktionen fungerar i frampartiet.

Många hästar är så låste i sina bogar att man i princip inte kan gunga manken så här som jag gör utan att hela hästen håller på att ramla och därmed måste gå iväg eller så låser den fast sig och kör upp sitt huvud. Ni ser att vi tittar på hästens framkotor. Oftast är det en av dessa som inte alls vill vara flexibla utan den är helt låst. Detta är mycket vanligt, det är faktiskt så vanligt att det är ovanligt att hästen är liksidig i sina bogar. Det här ger massa svårigheter i ridning, tex med galoppombyte, ställning, böjning, styrning, problem med skolorna etc. Det är inte så svårt att gissa varför många hästar får återkommande inflammationer i ett av sina framben när man ser det här.




Varför blir det så här tror ni? En av anledningarna är att den här lila grejen om hur man hanterar bogar verkar ha ramlat bort i den moderna ridundervisningen. Den har blivit bortrationaliserad till att handla om att hästen skjuter ut en bog eller hänger på en bog. Thats it. Men en bog kan göra så otroligt mycket mer bus än så.

Folk siktar på skolor och aktivering av bakben alldeles för tidigt idag. Man kan rida hur många skolor som helst utan att få speciellt bra effekt av det eftersom hästar är så finurliga att de bara flyttar om sig lite när du petar in ett bakben så att det relativt sett blir en oförändrad viktfördelning för frambenen.

Men varför gör de så tror ni? Vänsterhänt och högerhänt är ett välkänt begrepp när det gäller människor. Men det är inte så välkänt när det handlar om hästar. Om vi tänker lite logisk nu så inser vi att om någon ska få mig som är högerhänt att bli mer vänsterhänt genom att sparka lite på ett av mina ben eller dra mig lite i huvudet så inser vi det löjliga i detta. Om jag ska bli av med min högerhänthet så måste jag ju träna på att bli mer vänsterhänt. jag måste borsta tänderna med vänsterhanden, kamma håret med vänsterhanden, flytta grepen till andra fattningen när jag mockar etc. Det är samma sak för hästar. De måste FÖRST träna sig att bli mer ”likhänta” fram innan de har någon nytta av att träna sina bakben.

Detta tar tid. Mycket tid. I gengäld får man mindre skador på sin häst och det är ju trevligt.




Den 5 augusti startar den första kursen som behandlar detta område. Man lär sig såna här små saker som man faktiskt kan fixa och greja med sin häst själv, men framförallt så lär man sig upptäcka sakerna.

av Lindah